"Yaşananlardan kaygı duyuyorum"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Libya Başbakanı Ali Zeydan'ın kaçırılması karşısında şoke olduğunu söyledi.

Yaşananlardan kaygı duyuyorum
10 Ekim 2013 Perşembe 21:42 tarihinde eklendi.

Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) ile Birleşmiş Milletler (BM) zirvesi için bulunduğu Brunei'nin başkenti Darü’s Selam’da gazetecilerin sorularını cevaplayan Ban, Lib Zeydan’ın kaçırılmasını şiddetle kınadığını dile getirdi.

Şiddet olaylarının ve politik istikrarsızlığın yalnızca Libya’da değil bugün demokratikleşme yolunda dönüşüm içinde olan tüm ülkelerde görüldüğüne işaret eden Ban, Trablus’ta hukukun üstünlüğünün sağlanabilmesi için ilgili mercilerle yakın işbirliği içinde çalıştıklarını kaydetti.

Libya’da görevli BM’nin UNSMIL destek misyonunun komşu ülkeler dahil geniş bir kesimle görüşerek ülkedeki siyasi geçiş sürecini ilerletebilme çabasında olduğunu aktaran Ban, bu sayede Trablus’a sosyo-ekonomik olarak da yardım sağlayabilme amacında olduklarını dile getirdi.

'MYANMAR'DA YAŞANANLARDAN KAYGI DUYUYORUM'

Myanmar’da Budistlerin bu ay başında Müslümanlara ait 70 evi yakması ve bir de yaşlı kadını öldürmesi olaylarına Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, tepki gösterdi. Ban, Myanmar’da yaşananlardan dolayı kaygı duyduğunu söyledi.

Demokratikleşme yolunda Myanmar yönetiminin son zamanlarda önemli adımlar atmasını memnuniyetle karşıladığını belirten Ban, ancak Arakan eyaletinde yaşanılan ‘umumi şiddetten’ dolayı da endişeli olduğunu söyledi.

Kendisinin ve Myanmar özel Temsilcisi Vijay Nambiar’ın sorunun diyalog ile çözülmesi yolunda büyük çaba sarf ettiklerine dikkat çeken Ban, yarın ikili görüşme yapacağı Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ile bu konuyu ele alacağını kaydetti.

Bir gazetecinin Haiti’de kolera hastalığına yakalanan bazı hastaların BM hakkında dava açmasını nasıl karşıladığı sorusuna Ban, ‘‘Bildiğim kadarı ile bazı yasal işlemler yapılıyor bu konuda. Ancak şu an bu konu ile ilgili daha fazla görüş belirtmem doğru değil.’’ diye cevap verdi.


CİHAN