Yaşar Büyükanıt'a o soruyu soracak

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı dinlemeye başladı.

Yaşar Büyükanıta o soruyu soracak
08 Kasım 2012 Perşembe 12:36 tarihinde eklendi, 2.056 kez okundu.

Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşen toplantıya, ilk olarak Komisyon Başkanı Nimet Baş, ardından da komisyon üyeleri geldi. 

     
Toplantının başında basın mensuplarının kısa süre görüntü almasına izin verilirken, masanın oturma düzeninde, Komisyon Başkanı Nimet Baş'ın, emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın karşısında yer aldığı görüldü. 
     
Komisyon, saat 11.15'te Büyükanıt'ı dinlemeye başladı. Toplantı, basına kapalı devam ediyor. 
     
Erdoğan-Büyükanıt görüşmesi de sorulacak
     
Komisyon üyesi BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Dolmabahçe Sarayı'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
     
Önder, bir gazetecinin, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yaşar Büyükanıt ile 5 yıl önce Dolmabahçe'de bir görüşmesi olmuştu. Yaşar Büyükanıt, 5 yıl aradan sonra yine Dolmabahçe'ye geliyor. Büyükanıt'a, o görüşmeyi soracak mısınız-'' sorusu üzerine, ''O görüşme sorulur tabii ki. Çünkü ısrarla üzeri örtülen ve açıklama tarihi olarak 'kıyamet günü' gösterilen bir şey. Halktan saklayacak hiç bir şey olmayacağını düşünüyorum. Onun için bu görüşme sorulur. Başka şeyler de sorulur. Yaşar Büyükanıt, bir dönemin sorumluluğunu üstlenmiş'' diye konuştu. 
     
''27 Mayıs bildirisini soracak mısınız-'' sorusu üzerine Önder, bu soruyu da soracağını ifade etti. 
   
Komisyon üyesi Sırrı Süreyya Önder, o döneme dair neleri merak ettiği yönündeki soruya şu yanıtı verdi: 
   
''Kandil'e sefer eylemi histerisine kapılmıştı. Gittiler, üçüncü gün apar topar geri döndüler. Onu soracağım çünkü onunla ilgili şöyle bir spekülasyon var; o harekatın gerektirdiğinden çok daha fazla, neredeyse Türk Silahlı Kuvvetleri'nin önemli bir general kadrosu, o harekata katılmış görünüyor. Bunlar emekliliklerinde savaş tazminatı olarak kendilerine rücu ediyormuş. Bunun aslı var mı- Kaç general katıldı- Niye bu kadar 'gidelim, sefer eyleyelim' dediniz- Bunları soracağım ve daha bir çok şeyi...''