Yassıada, demokrasi müzesi olacak

Bakan Günay, Yassıada’nın demokrasi müzesi yapılması için düğmeye basıyor. Günay, 25, 26 ve 27 Temmuz’da incelemeler yapmak üzere adaya gidecek.

Yassıada, demokrasi müzesi olacak
18 Temmuz 2011 Pazartesi 08:53 tarihinde eklendi.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın demokrasi müzesi yapılmasını istediği Yassıada’ya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile gitmeye hazırlanan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılanarak idam edildikleri Yassıada ve Sivriada’nın müzeye dönüşmesi için ilk adımı atacak.
 
Hürriyet'in haberine göre; Günay, şunları söyledi:
 
“25, 26 ve 27 Temmuz’da İstanbul’a gideceğim. Taraflarla Yassıada ve Sivriada’yı gezeceğiz. Yargılamaların yapıldığı, tutuklamaların gerçekleştiği alanlarda bir müze düzenlemesi yapmamız gerekiyor. Tabii ben mekanı gezdikten ve bilgi sahibi arkadaşlarımızla konuştuktan sonra daha kalıcı projeleri açıklayacağım. Ön düşüncem bir demokrasi müzesi olacak.
 
Demokrasi yolunda sarf edilmiş emeği anlatan, özgürlüklere vurgu yapan yeni mekânlar oluşturacağız. Kongre, kültür merkezi, belki bir butik otel, sergi alanları, çeşitli kültür etkinliklerinin yapılacağı başka alanlar oluşturmayı planlıyoruz. Orada hangi binaları koruyabileceğiz, hangi binaları kaldıracağız, ne kadar bir alan çıkacak, incelemeler sonrasında bunları göreceğiz ve bir proje yapacağız. Ondan sonra uygulamaya başlayacağız. Ne zaman bitirileceğini öngöreceğiz.”
 
27 MAYIS’TA NE OLMUŞTU?
27 Mayıs 1960 darbesinden sonra Demokrat Parti (DP) yöneticileri Yassıada’da kurulan olağanüstü mahkeme tarafından yargılandı. 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından kurulan Yüksek Adalet Divanı, davaya 14 Eylül 1960’ta başladı. Aralarında Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes’in de bulunduğu yaklaşık 500 sanık, “Anayasa’yı ihlal” ve diğer suçlardan 11 ay süren yargı sürecinde hâkim önüne çıktı. 15 Eylül 1961’de son duruşmasını yapan mahkeme, Celal Bayar, Adnan Menderes, eski TBMM Başkanı Refik Koraltan, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan başta olmak üzere 15 sanığı ölüm cezasına çarptırdı, Milli Birlik Komitesi yalnızca üç ölüm cezasını onayladı ve Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ile Hasan Polatkan İmralı Adası’nda idam edildi.