"Yayın yasağı kaldırılmalıdır"

Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye Ulusal Komitesi, Reyhanlı'da meydana gelen ve 51 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıyla ilgili haberlere basın yasağı getirilmesini kınadı.

14 Mayıs 2013 Salı 21:41 tarihinde eklendi.

Uluslararası Basın Enstitüsü'nce yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: 'Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs tarihinde meydana gelen bombalı saldırılarla ilgili haberlere 'soruşturmanın gizliliğinin korunması' bahanesiyle yayın yasağı getirdi.

Mahkeme, saldırının düzenlendiği gün aldığı kararında, yayın yasağının kapsam içeriğini kendi ifadesiyle, 'olay yerine ve olayda ölen ve yaralananlara ilişkin ve olay içeriğine ilişkin her türlü sesli ve görüntülü, yazılı ve görsel medyadaki yayınlar ile internet ortamındaki bu kapsamdaki bilgiler' olarak belirledi.

Böylesine önemli, nedenleri ve sonuçlarıyla tüm toplumu çok yakından ilgilendiren bir olay konusunda halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı 'soruşturmanın selameti' dahil olmak üzere hiçbir gerekçeyle ortadan kaldırılamaz. Mahkemenin kararı medyaya sansürdür, basın özgürlüğüne darbedir.

Kaldı ki iktidarların çağımızda habere sansür uygulayarak amaçlarına ulaşmada başarılı olmaları mümkün değildir. İktidarın varsa çıkarı, Reyhanlı saldırısı ve buna bağlı gelişmelerin, olay yeri bulguları dahil bütün veçheleriyle serbestçe haberleştirilmesi ve konunun bütün yönleriyle özgürce tartışılmasında yatmaktadır. Yargıyı, bir demokrasi ayıbı olan bu sansür kararını kaldırmaya çağırıyoruz.'


DHA