"Yaz saati uygulamasına devam edeceğiz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaz saati uygulamasına 2013 yılında da devam edileceğini söyledi.

Yaz saati uygulamasına devam edeceğiz
01 Mart 2013 Cuma 20:05 tarihinde eklendi.

 

Taner Yıldız, yaz saati uygulamasının sona ermesinin enerji sektörü açısından tasarruflarını daha önce kamuoyuyla paylaştıklarını, ancak uygulamanın diğer sektörler açısından bir müddet daha devam etmesi gerektiğine karar verildiğini söyledi. 
 
Yıldız, Konya Dedeman Otel’de Meram Elektrik Dağıtım AŞ (MEDAŞ)’nin Bölge Elektrik Dağıtım Toplantısı’na katıldı. Konya, Aksaray, Niğde, Karaman, Kırşehir ve Nevşehir illerinin elektrik dağıtım işlerini yürüten MEDAŞ’a ilişkin sorunların ve şikayetlerin konuşulduğu toplantı sonrası Bakan Yıldız gazetecilerin sorularına yanıt verdi. MEDAŞ’ın elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmalarının sanayici ile konutlara verdiği zararlar hakkında gazetecilerden sıkça sorular gelmesi üzerine Bakan Yıldız, elektrik sektörünün hava muhalefetine açık bir sektör olduğunu, İngiltere ve ABD’de de elektrik kesintileri yaşanabildiğini söyledi. 
 
Toplantıya katılan bir vatandaşın MEDAŞ’ın kendi inisiyatifiyle elektrik sayaçlarını değiştirdiğini ve ev sahiplerine fatura ettiğine ilişkin sorusuna yanıt veren Bakan Yıldız, “İster MEDAŞ ister başka firma olsun vatandaşa sayaç değişimi hakkında 3 farklı teklifte bulunabilir. Sayacınızı siz alabilirsiniz diyebilir, sayacı biz alalım diyebilir. Bir de mevcut sayacın rehabilite edilmesini önerebilir. Ama yeni teknolojiler rehabilite etmekten daha ucuza imalatlar yapabiliyorlar. Dolayısıyla yenisini almak çok daha ucuza mal oluyor.” dedi. 
 
2014’TEN SONRA VATANDAŞ SAYAÇ PARASI ÖDEMEYECEK
 
Sayaçların yenilenmesinin elektrik kayıp – kaçak oranlarını azaltmakla mücadele kapsamında yapıldığını anlatan Bakan Yıldız, "Burada mantaliteyi sorgulamamız lazım. Kamu, Türkiye’deki kayıp kaçak oranlarını azaltmakla alakalı mücadele sürdürüyor. Bunun bir parçası da bu sayaçlar. Her 10 yılını doldurmuş sayaç ortalama yüzde 1,5 daha eksi yazıyor. Bunun eksi yazmaması, yalnızca doğruyu yazması gerekir. Vatandaş da zaten hak geçsin istemez. Madem ki kamu, bundan vatandaşın lehine yararlanacak o zaman bu sayacın parasını 1 ocak 2014 tarihinden itibaren kamu ödesin. Sayacın mülkiyeti de kamuya geçsin, vatandaşına bu parayı ödetmesin. Şimdiye kadar böyle oldu. Bundan sonrasına düzen vermemiz lazım. 2014’ün birinci ayına kadar değişecek sayaçlarla alakalı bir düzenleme gayretindeyiz. Çünkü bir yandan sistem ilerliyor. Bizim amacımız vatandaşımıza bu sayaç parasını ödetmemek. Doğru olan da bu." dedi. 
 
Yaz saati uygulamasının sona erip ermeyeceğine ilişkin sorulara cevap veren Bakan Yıldız, "Yaz saati uygulaması enerji sektörü açısından görüşlerimizi kamu oyu ile paylaştık ve nasıl bir tasarrufa karşılık geldiğini de açıkladık. Ama diğer sektörler açısından da bakıldığında bir müddet daha bunun devam etmesi gerektiği kararı çıktı. O yüzden saatlerin ileri alınması bir müddet sonra tekrar geri alınmasıyla alakalı uygulamayı 2013 yılında da devam ettireceğiz. Önümüzdeki yıllarda durumu tekrar değerlendireceğiz." dedi. 
 
"DOĞU AKDENİZ’DE BULUNACAK PETROLÜN GELİRİNİ İKİ TARAF PAYLAŞMALI" 
 
Doğu Akdeniz’de Rumların doğal gaz ve petrol arama çalışmalarına ilişkin soruya yanıt veren Bakan Yıldız şunları söyledi: "Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik sahada statüsü netleşmemiş olan yerler var. Biz oranın tamamını Kıbrıs’a ait olduğuna inanıyoruz. İki yol var. Ya muazalı alanlarda çalışmazlar. Veya çalışmalarına devam ederler; oluşacak bütün gelirler doğalgaz veya petrolün mutlaka Kıbrıs’ın tamamı tarafından paylaşılması esas olmuş olur. Bu doğru ve adaletli olandır. Gelinmesi gerekli olan nokta da buradır. Gerginlikte değil, eğer bir uzlaşıda buluşulacaksa böyle bir yolun tercih edilmesi doğru olacaktır. Biz Türkiye olarak hiçbir zaman gerginliğin tarafı olmadık ve olmayacağız." 
 
"GAZNET HAKKINDA İKİ DOSYA VAR"
 
Konya’da şehir merkezinde doğalgaz dağıtımını yapan GAZNET’in sözleşmesindeki taahhüdünü yıllardır gerçekleştirmediğine ilişkin şikayetler hakkındaki soruya yanıt veren Bakan Taner Yıldız, "GAZNET’in Genel Müdürü ile görüştüm. Bir kısım problemleri olduklarını anlattılar. Kendilerini Ankara’ya çağırıyoruz. Gaznet ile alakalı 2 tane dosyamız var, onu konuşacağız." dedi.

CİHAN