Yemen olayları petrol fiyatlarını nasıl etkileyecek ?

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yemen’in dünya petrol ticaretindeki payı, binde 2’ler civarında. Ancak en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın ticaret yolu üzerinde olması nedeniyle, oradaki olaylar, dünyadaki ham petrol fiyatlarını yüzde 5 tetikledi" dedi.

Yemen olayları petrol fiyatlarını nasıl etkileyecek ?
29 Mart 2015 Pazar 12:08 tarihinde eklendi.
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yemen’in dünya petrol ticaretindeki payı, binde 2’ler civarında. Ancak en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın ticaret yolu üzerinde olması nedeniyle, oradaki olaylar, dünyadaki ham petrol fiyatlarını yüzde 5 tetikledi" dedi
.
Bakan Yıldız, Kayseri'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yeni binasının açılış törenine katıldı. Yıldız, burada gazetecilerin, Yemen’deki olayların petrol fiyatlarını etkileyip etkilemeyeceği sorusuna, "Hiçbir sektör, siyasi istikrarsızlıkları sevmez ama enerji sektörü hiç sevmez. Yemen’in dünya petrol üretimindeki payı, binde 2’ler civarında, ciddi bir miktar değil. Ama dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın geçiş yolu üzerinde olması, hatta Basra’dan batıya giden bütün petrol ihracıyla alakalı konuların her birinin geçiş yolunda olması, dünyadaki ham petrol fiyatlarını yüzde 5’ler civarında tetikledi. Her zaman söylüyoruz, bu sadece teknik bir konu olmaktan çıkar, yalnızca bir petrol arzı ve talebi olmaktan çıkar, istikrarsızlığın getirdiği kalemler olarak ortaya çıkar demiştik. Yemen’de de öyle oldu" diye yanıtladı. 
 
Yemen’deki mezhep çatışmalarının ekonomik yanı bir tarafa bırakılırsa, siyaseten de sosyal olarak da bir kanayan yara olduğunu ifade eden Bakan Taner Yıldız, "Yemen’deki çatışmaların, olayların bir an önce bitmesini hep beraber arzu ediyoruz" diye konuştu.
 
Yaz saati uygulamasına geçişle ilgili olarak da Bakan Yıldız, "Geçtiğimiz 7 aylık sürede yaklaşık yarım milyar dolarlık tasarrufumuz olmuştu. Yaz saati uygulaması, gün ışığından daha fazla yararlanmak için yapılan bir uygulama. Aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi ülkelerle senkron ve eş zamanlı davranabilme adına yapılan bir uygulama. Ayrıca bizler gün ışıdığında bizler daha az yatmış olalım. Temel saik budur. Güne erken başlamanın aydınlatmada da büyük faydası var. Tabii Türkiye doğusundan batısına 76 dakikalık bir zaman farkına sahip bir ülke. Her ilin kendine uygun uygulamaları olabilecektir. Valiliklerimizin mesai düzenleme yetkisi bulunmaktadır. Hele hele seçim dönemine denk geliyor. Burada da sandıkların sayımı ile ilgili süre arasında 1 saatlik bir fark edebiliyor. Burada da aynı mantık söz konusudur" ifadelerini kullandı.
 
Bakan Yıldız, Kayseri’de AK Parti milletvekili aday adaylığı için çok sayıda başvuru olduğunun anımsatılması üzerine de "Kayseri Türkiye’nin istikrarına ve AK Parti’ye en güçlü desteği veren illerimizin başında gelmektedir. Türkiye ortalamasının üzerinde bir destek vermiştir. Bunun doğal sonucu olarak da adaylarımız da çok oldu. Bütün arkadaşlarımıza başarılar diliyorum" diye konuştu.
 
GENÇLERE OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMALIYIZ
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yeni binasının hizmete açılışında yaptığı konuşmada, "Kayseri’ye yaraşır bir bina yapıldı. Ancak eğitimde başarılı olmak, sadece güzel binalar, okullar yapmakla olmuyor. Donanımlı, iyi eğitim almış gençler de yetiştirmemiz lazım. Çocuklarımıza ve gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırmalıyız" dedi.
 
Bakan Yıldız, eğitime ayrılan payın, 6’ncı ve 7’nci sıralarda olduğunu ancak şimdi Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçeden en fazla payı aldığını, Savunma Bakanlığı'ndan da yüksek pay aldığını söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
 
"Gösterdiğimiz çaba ve gayretlerle beraber, hamd olsun 200’ün üzerinde üniversite kuruldu. Birden fazla üniversitenin olduğu illerimiz var. Milli Eğitim, 87.5 milyarlık bütçeye sahip oldu. Bu rakam, alınan vergilerin neredeyse 4’te biri demektir. Eğitimle alakalı yapılan çalışmalar çok gerekli çalışmalardı, ama tek başına yeterli değildir. Hala yapılacak çok fazla iş var. Okullardaki sınıflarda öğrenci sayısında, öğrenci başına düşecek öğretmen sayısında rakamlar daha da iyileşecektir. Hala Türkiye’deki okuma oranları çok düşük. Biz günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren ve günde ortalama 1 dakika kitap okur bir ülke haline geldik. Bunun hiçbir şekilde izahı olmaz, makul bir sebebi olamaz. Avrupa’daki yüzde 21’ler civarındaki kitap okuma oranının, bizde bindelerle ölçüldüğünü söylersek, çok daha yapacak işimizin olduğunu anlarız."