"Yeni ağır ceza mahkemeleri kurulabilir"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ihtiyaç bulunması halinde Adalet Bakanlığı'nın önerisi HSYK'nın kararı üzerine yeni Ağır Ceza Mahkemeleri kurulması da söz konusu olabileceğini söyledi.

Yeni ağır ceza mahkemeleri kurulabilir
12 Şubat 2014 Çarşamba 19:40 tarihinde eklendi.
 
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve soruşturma usullerinde değişiklik de öngören kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Adalet Komiyonu'nda, milletvekilerinin iddialarına cevap Verdi. Bozdağ, Bozdağ, "Yeniden yargılama konusu Türkiye'nin gündemine yeni gelmiş değil. 1 ayı geçti bu konu ciddi bir şekilde tartışılıyor. Başbakanımız olumlu baktığını ve bir çalışma talimatı verdiğini söyledi. Bakanlık olarak biz bir çalışma yürütüyoruz" dedi. Bozdağ,şunları söyledi:
 
"Burada milletvekillerinin dile getirdikleri alternatifler var. İstanbul Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer'in dile getirdiği öneri var. Başkaca da bu konuda dile getirilen öneriler var. Bu önerilerin hepsinin farklılıkları var. Bakanlık olarak yaptığımız çalışma devam ediyor.

Bu çalışma bittikten sonra bunlardan hangi formülün hayata geçirileceğine karar verilecek. Ondan sonrada kamuoyuyla paylaşılacak. Bunun hemen olması yönünde bir takım değerlendirmeler yapılıyor. Bu konuda bir ayrı çalışma yürütüldüğünü, nihayete erdiğinde kamuoyunda açıklayacağımı ifade ediyorum.Kabul edilen madde ile esasında son derece önemli bir adımı komisyonuz atmıştır.

Böylelikle Ağır Ceza Mahkemeleri arasındaki farklılıklar ortadan kalktı. Usul ile ilgili farklılarda ortadan kalktı hayırlı olsun. Şu anda ülkemizde TMK 10 ve CMK 250 dahil gene Ağır Ceza Mahkemeleri dahil toplam 303 tane Ağır Ceza Mahkemesi bulunmaktadır. Bunlardan 265'i genel yetkili Ağır ceza Mahkemeleri, 20 tanesi CMK 250 ye göre görevli Ağır Ceza Mahkemesi 18 tanesi TMK 10'a göre görevli Ağır Ceza Mahkemesi, 38 tane özel görevli Ağır Ceza Mahkemesi bulunmaktadır.

Bu kabul edilen madde ile 38 tane ağır ceza mahkemesi kaldırılmış oldu. CMK 250 ve TMK 10 mahkemelerinde görevli hakim sayısı 85 görevli savcı sayısı 89 toplam 174 tane hakim ve savcı görev yapmaktadır. Bu mahkemelerin kaldırılmasından sonra, bunlar HSYK tarafından yeniden atamaları yapılacaktır.

Bazı arkadaşlar tasfiye olarak değerlendirdi. Sayıya bakıldığında buradaki sayı 174, bunların büyük bir kısmı kendi talepleri doğrultusunda büyük bir ihtimalle HSYK 1'nci Dairesi tarafından değerlendirmeleri zaten bu alanda bir yetkimiz ve görevimiz de yoktur. Ağır Ceza Mahkemelerin bulunduğu yerlerdeki toplam Sulh Ceza Mahkemesi sayısı 488.

Bu mahkemeler de nezdinde kurulan savcılıklardaki derdest soruşturma sayısı 24 bin 667.Bu mahkemelerdeki derdest dosya sayısı 5 bin 694 bu mahkemelerce verilmiş ve Yargıtay Ceza Dairelerinde bulunan dosya sayısı 474, yine bu mahkemelerce verilen ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda bulunan dosya sayısı 5 bin 845, yine bu mahkemelerce karar verilen kararlardan dolayı halen tutuklu bulunan 2 bin 446 kişi var. Bu mahkemelerce verilen kararlardan dolayı halen cezaevlerinde bulunanların toplam sayısı DGM'ler döneminde verilenler dahil 3 bin 915. Bu mahkemeler nedeniyle, davalar eğer karara bağlanmamışsa ilgili mahkemeye devredilecek, soruşturma dosyaları yine ilgisine göre yetkili savcılıklara devredilecek.

Bunlar devam eden dava ve soruşturmalar açısından bir uzamaya yol açacağı aşikardır. Ama bu dağılan dosyaların yeni gidecekleri yerlerde iş yükü dağılımında belki daha erken karara bağlanması daha erken neticelenmesi gibi bazı dosyalar için sonuç doğuracağı yeniden açıktır. Şu anda baktığımız zaman bu dosyaların Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Malatya,Samsun ve Van olmak üzere 11 tane ayrı yerdeki Ağır Ceza Mahkameleri'nde görülmektedir.

Bu düzenlemeden sonra 265 Ağır Ceza Mahkemesine yayılacaktır. Bazı mahkemelere daha fazla bazılarına daha az düşecektir ama ihtiyaç bulunması halinde Adalet Bakanlığı'nın önerisi HSYK'nın kararı üzerine yeni Ağır Ceza Mahkemeleri kurulması da söz konusu olabilecektir. Bu çerçevede bu dosyaların ilgili yerlere gideceğini ifade etmek isterim."
 
Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bir başka hususu ifade etmek isterim bu mahkemelerin kaldırılması terör ile mücadele konusunda bazı suçların soruşturması ve kovuşturulması hususunda bir zafiyet yaratır mı endişesini dile getiren arkadaşlarımız oldu. Biz bunu bir zafiyet yaratmayacağı kanaatindeyiz.

Çünkü bu dosyalar davlara ve soruşturmalara konu olan suçların bir kısmı zaten Ağır Ceza Mahkemesinin görevine girmektedir. Bir kısmı diğer mahkemelerin görevine girer nitelikte ama bundan sonra bunların tamamı Ağır Ceza Mahkemelerinde görülecektir. Ağır Ceza Mahkemeleri Türkiye'nin her yerinde değil, belli yerlerinde bulunmaktadır. Buradaki hakim ve savcılar belli niteliklere sahip meslekte kıdemi, tecrübesi olan yetkin kişilerde oluşmaktadır. Usul açısından bir fark kalmadığına göre bu usul çerçevesinde soruşturma ve kovuşturma yürüteceklerinden şüphe bulunmamaktadır."
 
Bakan Bozdağ'ın konuşmasının ardından yemek için ara verildi. Çıkışta gazetecilerin Meclis'e gelen fezlekelerin sorusuna, Bozdağ yanıt ermedi.
 
HSYK TEKLİFİ
 
HSYK kanun teklifinin ne zaman gündeme geleceği yönündeki soruya Bakan Bozdağ, "Şu anda gündemde zaten. HSYK kanun teklifi görüşmelerinin büyük bir ihtimalle, eğer sarkarsa önümüzdeki hafta tamamlayacağız.

Grup böyle bir çalışma yürütüyor. Teklifin içindeki bazı maddeler teklifin içinde çıkartılacak. Bazı maddelerde değiştirilerek kabulü yönünde bir çalışma yapılıyor. O çalışma çerçevesinde kanun teklifi önümüzdeki günlerde kanunlaşacak. Teklifin içerisinde anayasa aykırı herhangi bir madde yok" yanıtını verdi.

DHA