Yeni anayasa için 10 bin teklif

Anadolu Öğrenci Birliği'nin, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yeni anayasa çalışmaları sürecine vatandaşların katılımını sağlamak üzere başlattığı ''Anayasa İçin Sözüm Var'' kampanyasına 5 günde 10 bin kişi teklif iletti

Yeni anayasa için 10 bin teklif
24 Nisan 2012 Salı 16:52 tarihinde eklendi, 1.194 kez okundu.

 

Anadolu Öğrenci Birliği'nin, Sivil Dayanışma Platformu (SDP) ve Anadolu Eğitim ve Davet Platformu desteğiyle TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yeni anayasa çalışmaları sürecine vatandaşların katılımını sağlamak üzere başlattığı ''Anayasa İçin Sözüm Var'' kampanyasına 5 günde 10 bin kişi komisyona iletilmek üzere teklifini stantlardaki görevlilere teslim etti. 
     
İlk etapta İstanbul'un 9 noktasında ve Anadolu'nun çeşitli illerinde açılan stantlardaki çalışmalar bugün sona erdi. Aralarında Kahramanmaraş, Sivas, Van, Bayburt, Trabzon, Ağrı, Iğdır ve Tatvan'ın da bulunduğu yeni stantlarda önümüzdeki günlerde talep toplanmaya devam edilecek. 
     
Anadolu Öğrenci Birliği Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Murat Humartaş, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da stantlara yoğun ilgi gösterildiğini belirterek, bunun yanı sıra sesini ulaştırmakta daha çok zorluk çeken doğu illerinde stant kurmaya özen gösterdiklerini söyledi. 
     
Kampanya sonunda toplam 21 ilden gelecek talep formlarını mayıs ayının ilk haftasında TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na ileteceklerini ifade eden Humartaş, ''Komisyondan bize verilen bir söz var. 100 bin tane de olsa, 200 bin tane de olsa işaretlenmiş ve görüş belirtilmiş maddelerin hepsi okunacak, incelenecek, karara varılacak'' dedi. 
     
Humartaş, vatandaşların kampanyaya tepkilerine ilişkin olarak şu bilgileri paylaştı: 
     
''İnsanların bir kısmı 'Öğrenciler anayasadan ne anlar' diyor. Bir kısmı 'Herhangi bir partiyle dirsek temasınız var mı-' diye tereddüte düşüyor. Özellikle 'Öğrenciler ne anlar anayasadan' dediklerinde biz de şunu söylüyoruz; (Bu ülkenin geleceği bizim. Ev sahipleri bizleriz)'' 
   
 Laiklikle ilgili olarak talep formunda ''Demokratik hukuk devletinin ayrıca laiklik gibi bir tanıma ihtiyacı olmamalıdır' ibaresinin bulunduğunu, stantları ziyaret edenler arasında laiklik ibaresinin kaldırılmasına yönelik daha vurgulu bir cümle olması gerektiğini söyleyenler bulunduğunu dile getiren Humartaş, ''Sosyal devlet anlayışı gereği şehit ve gaziler ve aileleri, dul ve yetimler, yaşlı ve engelliler korunmalıdır. Türkiye toplumunun önemli bir zenginliği olan aile yapısını koruyucu ve güçlendirici tedbirler alınmalıdır'' maddesine de önemli bir şerh düşüldüğünü aktararak, toplumda aileyi koruyucu etmenin kendi kültür değerleri ve kendi mirası olması gerektiğini belirten bu kişilerin, devletin böyle bir vazife içine girmesini doğru bulmadığını anlattı. 
   
 Murat Humartaş, stantlarını ziyaret edenlerin mutabık olduğu konular arasında ''Resmi dil olarak Türkçe korunmakla beraber, ülkede konuşulan diğer dillerin yaşatılması ve geliştirilmesi imkanları oluşturulmalı, isteğe bağlı olarak diğer dillerde eğitim ve öğretim imkanı sağlanmalıdır. Çok dilli, çok kültürlü toplumsal zenginlik korunmalıdır'' ve en çok da ''Anayasa kısa, sade olmalı ve anlaşılır bir dilde yazılmalıdır'' maddelerinin öne çıktığını dile getirdi. 
     
Kimseyi stantlardaki talep ortaklaştırma formlarında yer alan 10 maddeye hapsetmek istemediklerini söyleyen Humartaş, isteyenlerin beğenmedikleri maddeleri çizerek ya da yeni maddeler ekleyerek görüşlerini komisyona iletebileceğini vurguladı. 
     
Kampanyanın sosyal medyada da ses getirdiğine işaret eden Humartaş, stantların açık olduğu 5 gün içinde Twitter'da 2 gün ''anayasaicinsozumvar'' hashtagi ile ''trend topic'' olduklarını belirtti. 
     
Humartaş, bundan sonraki süreçte Sivil Dayanışma Platformu (SDP), Anadolu Eğitim ve Davet Platformu ve Anadolu Öğrenci Birliği'nin internet sitelerinde de talep ortaklaştırma formlarının bulunacağını, internet üzerinden görüş bildirmek isteyenleri Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun açtığı alana yönlendirdiklerini, oraya isterlerse bu formlardan da yararlanarak diledikleri maddeleri yazabileceklerini anlattı.