Yeni Anayasa için tarih 1 Mayıs

Yeni Anayasa çalışmalarında, 1 Mayıs'tan itibaren yazım aşamasına geçiliyor.

Yeni Anayasa için tarih 1 Mayıs
27 Nisan 2012 Cuma 09:29 tarihinde eklendi.

 

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. Çiçek, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni anayasa çalışmalarında gelinen noktayı, ''çok iyi'' olarak değerlendirdi.
 
Çatı kuruluşlarının Türkiye'nin muhtelif yerlerinde yaptığı toplantıların sonuçlarıyla ilgili olarak Koordinatör Prof.Dr. Güven Sak'ın, Komisyona değerlendirme yaptığını ifade eden Çiçek, ''Ne kadar kişi katıldı, katılanların tahsil, yaş durumu, öncelik verdikleri konular, tablolardan ne çıkıyor bunlarla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yaptık. Son toplantıyı Cumartesi günü yapacağız'' dedi.
 
Her partinin süreçte yararlanmak üzere danışmanların belirlediğini bildiren Çiçek, her partinin danışmanlarla bir toplantı yapacağını, ayrıca kendisinin de danışmanlarla Perşembe günü bir araya gelerek sürecin yol haritası, hangi yol ve yöntemlerle işlerin yapılacağı konusundaki çalışmaya son şeklini vereceklerini söyledi.
 
Komisyon olarak haftaya Cuma günü toplanacaklarını belirten Çiçek, ''Yazım sürecini başlatmış oluyoruz'' dedi. Çiçek, ''metot konusunu belirlediniz mi?'' sorusuna, ''Bunları her partimiz kendisi belirlemiş olacak. Onları ben Perşembe günü birleştireceğim'' karşılığını verdi.
 
"MAKUL SÜRE DEDİK"
 
Çiçek, ''Dinleme bitti mi?'' sorusuna, ''Dinleme bitti tabiatıyla ama çok ihtiyaç olursa, 'vatandaşın katılımı' dedik, bir hukuk davası gibi 'şu sırada bunları vermedin, bundan sonra dikkate almıyoruz' demeyiz. Ama kabul etmek gerekir ki 'Bu süreç uzadı' diye sizin meslektaşlarınızdan yazı yazanlar oluyor. Süreçten şikayet edenler oluyor. Ama ne kadar zor bir iş yaptığımızı herhalde bu arkadaşlarımız da takdir edecektir. O nedenle zamanımızın önemli bir kısmını artık yazım işine ayırmış olacağız. Çünkü belli bir makul süre içinde bu yazımı yapıp tekrar vatandaşın değerlendirmesine, görüşüne sunacağız'' diye konuştu.
 
''Dönem başına metin ortaya çıkar mı? Yazım ne kadar sürede olacak?'' sorusuna Çiçek, ''Makul süre dedik. Zaman ilerledikçe belli olacaktır'' karşılığını verirken, ''Cuma günü yazım başlıyor mu?'' sorusu üzerine ise ''Bu sürece ayın birinden itibaren girmiş oluyoruz. Ama yazım deyince bu, mektup yazar gibi bir yazılım değildir. Bunun da kendi içinde bir sürü alt başlıkları var. Siz kaba başlık öyle yazın ama içeriğini biz kendimiz belirleyeceğiz'' dedi.
 
"LİDERLERE ZİYARET"
 
Çiçek, ''Komisyon olarak liderlere gidecek misiniz?'' sorusuna, ''Gidebiliriz ama teşekkürle ifade etmeliyim ki sayın genel başkanlar, 23 Nisan ve sonraki konuşmalarında bu konuda Komisyonun bildiği ama kamuoyunun da beklentisi olan açıklamaları yaptılar, yapmaya devam ediyorlar. Temennim odur ki onlar bu tür açıklamalara devam etsinler. Bu bizim işimizi biraz daha kolaylaştıracaktır'' diye konuştu.
 
''Liderler turu olmayacak mı?'' sorusuna karşılık Çiçek, ''Olmayacak demiyoruz da onlar, yapmak istediğimiz iş karşısında ziyaret... Yapabiliriz, uygun zamanda ama o işin asli unsuru değil'' karşılığını verdi.
 
TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİNİN DURUMU
 
Çiçek, tutuklu milletvekilleriyle ilgili sorulara, ''Benden o konularda bir şey alamazsınız. Bana siyasette emanet edilen bir şey varsa, her şeyin bedelini ödemek pahasına onlara riayet ederim. O nedenle beni o konularda zorlamayın ama başkaları uymuyorsa o da benim vazifem değil'' dedi.