Yeni anayasada 3 maddede uzlaşma

Anayasa Uzlaşma Yazım Komisyonu, MHP'li Faruk Bal başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada 'Kişi Hak ve Hürriyetleri' başlığı altındaki 3 maddede uzlaşmaya varıldığı açıklandı.

Yeni anayasada 3 maddede uzlaşma
31 Mayıs 2012 Perşembe 20:26 tarihinde eklendi, 1.043 kez okundu.

 

Anayasa Uzlaşma Yazım Komisyonu'nun bugünkü toplantısının başkanlığını yapan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Kişi Hak ve Hürriyetleri konusundaki 3 maddede uzlaşma sağlandığını açıkladı. 
   
Anayasa Uzlaşma Yazım Komisyonu, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal başkanlığında, AK Parti'den Mustafa Şentop, CHP'den Rıza Türmen, BDP'den Altan Tan'la toplandı. 
     
Bal, toplantının ardından Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ''hayat hakkı, insanın maddi ve manevi varlığı, bütünlüğü ve korunması ile işkence ve kötü muamele yasağı'' başlıklı maddeleri müzakere ettiklerini ve taslak madde metinleri üzerinde mutabakatın sağlandığını belirtti. 
     
Bal, Yazım Komisyonu olarak mutabakata vardıkları taslak madde metinlerini yarın Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunacaklarını söyledi. 
   
 Anayasa Yazım Komisyonu'nun Kişi Hak ve Hürriyetleri konusunda ''Yaşam hakkı'' başlığıyla üzerinde uzlaştığı taslak madde metni şöyle: 
     
''Herkes hayat (yaşama) hakkına sahiptir. 
     
Meşru müdafaa ve suçla mücadele esnasında kanunun cevaz verdiği hallerde, hayat (yaşam) hakkını ortadan kaldıracak ya da tehlikeye düşürecek ölçüde güç kullanımının kesinlikle gerekli olduğu durumlar istisnadır.'' 
     
Yazım Komisyonu'nun ''İnsanın maddi ve manevi varlığı, bütünlüğü ve korunması'' başlığındaki uzlaşı sağladığı taslak madde metni ise şöyle yazıldı: 
     
''Herkes, maddi ve manevi varlığını koruma, geliştirme ve buna saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. 
     
Tıbbi zorunluluklar ya da kişinin aydınlatılmış rızası esas alınmak şartıyla (koşuluyla) kanunda açıkça belirtilen haller dışında, bilimsel ve tıbbi deneyler dahil, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz. 
     
İnsanın bedeni ve organları insan onur (şeref) ve haysiyetine aykırı bir şekilde metalaştırılamaz.'' 
     
Komisyonun ''İşkence ve kötü muamele yasağı'' başlıklı üzerinde uzlaşı sağladığı taslak madde metni de şöyle: 
   
 ''İşkence ve kötü muamele yasaktır. 
     
Hürriyetlerin (özgürlüklerin) kısıtlanması ve cezaların infazı halleri de dahil olmak üzere kimse insan onur (şeref) ve haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya çarptırılamaz veya muameleye tabi tutulamaz.''