Yeni başkan "Süper Mario"

Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanlık görevini yarın İtalya Merkez Bankası Başkanı devralacak.

Yeni başkan Süper Mario
31 Ekim 2011 Pazartesi 14:44 tarihinde eklendi.

 

AB devlet ve hükümet başkanlarının oybirliğiyle ECB başkanlığına atadığı Draghi, 1 Kasım 2011 ve 31 Ekim 2019 tarihleri arasında görev yapacak. İtalya'nın başkenti Roma'da 3 Eylül 1947 tarihinde dünyaya gelen Draghi, yarın itibariyle sekiz yıllık görev süresi dolacak olan ECB Başkanı Jean-Claude Trichet'den bu görevi devralacak. 
     
Mario Draghi'nin görevi sırasında Avro Bölgesi'nin borç krizi ve enflasyon gibi önemli sorunlarla mücadele etmesi bekleniyor. 
     
Draghi, ağır bir borç kriziyle mücadele eden Avro Bölgesi'ne ilişkin tartışmaların gölgesinde Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu toplantısına ilk kez başkanlık edecek. 
     
Ekonomistler, ECB Yönetim Kurulu'nun Perşembe günü düzenlenecek toplantıda yüzde 1,50 olan gösterge faiz oranında değişiklik yapmasını beklemiyor. 
     
Avrupa Merkez Bankası, Trichet'nin son kez başkanlık ettiği Ekim ayındaki faiz toplantısında, Avro Bölgesi bankalarına yönelik faiz oranları sabit 12 ve 13 ay vadeli olağanüstü iki kredi operasyonu uygulamaya koymuştu. 
   
 ECB ayrıca, 40 milyar avro büyüklüğünde teminatlandırılmış tahvil satın alma programı da başlatmış, kasım ayında uygulamaya geçmesi planlanan tahvil satın alma programının hem birincil hem de ikincil piyasalarda uygulanmasına ve gelecek yıl Ekim ayı sonuna kadar devam etmesine karar vermişti. 
     
Bu programların, Draghi başkanlığında da sürdürülmesi bekleniyor. 
     
"Süper Mario" Draghi- 
     
Fransız basınının dünyada en çok oynanan bilgisayar oyunlarından İtalyan asıllı Amerikalı tesisatçı "Süper Mario"ya atıfta bulunarak, "Süper Mario" benzetmesi yaptığı Mario Draghi, 29 Aralık 2005 tarihinde İtalya Merkez Bankası Başkanlığına getirildi. 

Küresel finansal sistem için riskleri belirleyen ve çözüm yollarını araştıran uluslararası organizasyon Finansal İstikrar Kurulunun (FSB) başkanlığını yapan Draghi, 2002-2005 yıllarında Goldman Sachs'ta Başkan Yardımcılığı ve Genel Müdürlüğü, 2004-2005 yıllarında icra komite üyeliği görevlerinde bulundu. 

İtalyan Hazinesinde 1991-2001 yıllarında genel müdürlük yapan ve İtalyan hükümetinin özelleştirme komitesine başkanlık eden Draghi, 1984-1990 yıllarında Dünya Bankası'nda üst düzey yöneticilik görevi üstlendi. 
     
İtalya'nın başkenti Roma'da "Universita degli Studi"de ekonomi eğitimi alan Draghi, ekonomi alanında doktorasını 1977 yılında ABD'de Massachusetts Institute of Technology'de yaptı.