Yeni kuş gribi virüsü alarmı

Çin’in Şanghay kentinde ortaya çıkan yeni kuş gribi virüsü yayılıyor.

Yeni kuş gribi virüsü alarmı
03 Nisan 2013 Çarşamba 14:25 tarihinde eklendi, 1.987 kez okundu.

 

Jiangsu Eyalet Sağlık Müdürlüğü, Nanjing kentinde 4 insanda H7N9 adlı kuş gribi virüsünün tespit edildiğini açıkladı. Ulusal Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu hafta sonunda yaptığı açıklamada, kuş gribinin yeni bir alt türü olan H7N9’a ilk kez insanlarda rastlandığını duyurmuştu. 
 
Çin medyasında Pazar günü yayımlanan haberlerde, H7N9 virüsünün yol açtığı kuş gribi nedeniyle Şanghay’da iki kişinin öldüğünü, Anhui eyaletinde ise aynı teşhisle hastaneye kabul edilen bir kişinin yoğun bakımda tedavi altında olduğunu bildirmişti. 
 
MUTASYONA MI UĞRADI? 
 
Uzmanlar, çabuk mutasyona uğrayan ve domuz gibi diğer hayvan türlerine kolayca bulaşma eğilimi gösteren H5N1 virüsünün başka bir alt türe dönüşebileceğinden endişe ediyor. Nitekim, yeni alt tür olarak nitelenen H7N9 virüsünün bulaştığı hastalardan en az üçünün canlı tavuk ya da domuzlar ile temas ettiği kesinleşti. 
 
Doğu Asya ülkelerinde etkili olan H5N1 tipi kuş gribi virüsünün göçmen kuşlar ve evcil kanatlılara temasla insana bulaştığı biliniyor. Özellikle Çin’de, canlı hayvan pazarlarının salgınların oluşmasında başlıca rolü oynadığı tahmin ediliyor.

DHA