Yeni Papa seçildi

Katolik dünyası Arjantinli papa Jorge Mario Bergoglio'yu yeni papa olarak seçti.

Yeni Papa seçildi
13 Mart 2013 Çarşamba 20:23 tarihinde eklendi.

 

Katoliklerin ruhani lideri seçiminde, ikinci günün öğleden sonraki oturumunda Sistine Şapeli'nin bacasından bir papanın seçildiği anlamına gelen beyaz duman tüttü. 
 
Papa 16. Benediktus'un 28 Şubat'ta görevinden ayrılmasının ardından Katolik Kilisesi'nin 266'ıncı Papası'nın belirlendiği, beyaz dumanın çıkmasıyla anlaşıldı. Beyaz dumanın çıkmasının ardından meydanda toplanan binlerce kişi büyük sevinç yaşadı.
 
BERGOGLİO PAPA SEÇİLDİ
 
16. Benedikt’in Papalıktan çekilmesinden sonra 115 Kardinalin üç te iki orantısıyla aranan oylarla Katolik Dünyasının yeni ruhani lideri 266. Papa Buenos Aires Başpiskoposu Kardinal Jorge Mario Bergoglio seçildi ve Francis adını aldı. Böylece Avrupa dışında ilk kez bir Kardinal üstelik Güney Amerikalı Papa seçildi.
 
TÜRKİYE'DEN YENİ PAPA İÇİN İLK YORUM
 
1 milyar 200 milyon Katolik Hıristiyan'ın 266'ncı ruhani lideri ilk kez Avrupa dışından, Arjantin'den seçilirken, Türkiye'den ilk yorum Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy'dan geldi. Gürsoy, bu kadar süratle bir Papa seçilmesini beklemediklerini söyleyerek, “İlk bakışta sadeliği dikkat çekiyor" dedi. 
 
Buones Aires Başpiskoposu Jorge Mario Bergoglio (76), 16. Benediktus'un 28 Şubat'ta makamı boşaltmasının ardından Kardinaller Meclisi'nin en çok oyunu alarak, Papalık makamının yeni sahibi oldu. Bunun üzerine, Türk basın mensuplarına yeni Papa'yla ilgili bir açıklama yapan Büyükelçi Kenan Gürsoy, “Avrupa dışından seçilen ve Cizvit tarikatına mensup ilk Papa. Felsefe tahsili yapmış olması, dünya problemlerini bu şekilde bir değerlendirmeye tabi tutacak olması ilginç olabilir" dedi.
 
Yeni Papa'nın I. Francesco ismini almasını da değerlendiren Gürsoy, “I. Francesco dediğine göre, herhangi birinin ismini almadı. Daha evvel Papalık yapmış birinin ismini almadı. Burada anlaşılıyor ki, kendine has bir tavrı, tarzı olacak. İkincisi, bu isim, İtalya'nın adeta manevi büyüğü olarak düşündüğümüz, 12. Ve 13. yüzyılda yaşamış Assisili Aziz Francesco'yu hatırlatıyor.

Aziz Francesco'nun tabiatı, karakteri, fakirlere yardım, farklı dinlerle olan münasebetteki o iletişimin kurulması, son derece alçakgönüllü bir hayatın göstergesidir. İlk bakışta gördüğümüz o sadelik de, yine bunun bir ifadesi olabilir. O bakımdan Francesco isminin bir önemi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 
 
HEMEN SEÇİLMESİ SÜRPRİZ OLDU
 
Papa Francesco'nun, bir önceki Papa'yla aynı hızla seçildiğine de dikkat çeken Gürsoy, “Ama bunu bugün beklemiyordum doğrusu. Bir hafta boyunca bu kongregrasyon şeklinde yapılmış olan toplantılar, kilisenin kardinallerinin uzun uzadıya konuşmuş olduğunu gösteriyor" dedi. 
 
İlk bakışta seçilen Papa'nın sadeliğinin dikkatini çektiğini dile getiren Gürsoy, “Çok farklı bir hitap ediş tarzı var. İfadeleri arasında, 'Dünyanın bir ucuna gidip beni buldular.' demesi bana enteresan geldi" dedi.

DHA