Yerli aşı da üretecek

ÖZEL sektörle işbirliğinde Türkiye'nin ilk morfin tabletlerinin üretimi için Sağlık Bakanlığı'na ruhsat başvurusunda bulunan Hacettepe Üniversitesi, 2019 yılında da bir başka firmayla difteri, tetanos ve Hepatit B aşılarını üretmeye hazırlanıyor.

Yerli aşı da üretecek
23 Kasım 2014 Pazar 11:52 tarihinde eklendi.
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Türk aşılarının yolda olduğunu açıkladı. Biyolojik ilaç çalıştayına katılmak için geldiği Antalya Belek'te gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Gümüşel, bir firma ile işbirliğinde 2019 yılında difteri, tetanos ve Hepatit B aşılarını üreteceklerini söyledi.
 
İyi bir bilgi birikimi ve üniversitenin bilgi birikimi yan yana geldiğinde, Türkiye'de hiç bir şeyin 'olmaz' olmayacağını belirten Prof. Dr. Bülent Gümüşel şöyle konuştu:
 
"Türkiye'de üretimiyle ilgili patent sıkıntısı olmayacağını bildiğimiz difteri, tetanos aşısı ile Hepatit B aşısı üretimi için Hacettepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi ile Keymen firması arasında böyle bir işbirliğine gidilmiştir. Üniversite olarak ilaç Ar-Ge merkezi kuracağız. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan bununla ilgili proje alınmıştır. Bu Ar-Ge merkezi kurulduktan sonra Ar-Ge çalışmaları tamamlanacaktır. Üretimleri de yine firmanın Ankara Organize Sanayi'de kurduğu aşı üretim fabrikasında hayata geçirilecek. Firma bu yönde ilk teşviki alan firma olarak da önemli bir yere sahip. Hacettepe Üniversitesi özellikle ilaç üretimi konusunda bütün bilgi birikimini hayata geçirecektir. Bunu da hep birlikte 2019 yılında göreceğiz." 
 
'DİĞER İLAÇLAR DA ÜRETİLEBİLİR' 
 
Bu gelişmenin ardından diğer ilaçların da üretilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Gümüşel, üniversite- sanayi işbirliğini çok önemsediklerini açıkladı. Üniversite ve sanayi işbirliğinde yakında yerli morfin tabletlerin üretimine başlanacağını da açıklayan Prof. Dr. Bülent Gümüşel, "Hacettepe Üniversitesi olarak yerli bir ilaç firmasıyla işbirliği yaptık. Özellikle kanser hastalarının ağrılarının tedavisinde kullanılacak morfin tabletlerin üretimi gerçekleştirildi. Biyo işlerlik çalışmaları tamamlandı. Ruhsat için Sağlık Bakanlığı'na verildi. Bundan çok gurur duyuyoruz" dedi.