Yerli kurbanlıklar elde kaldı

İstanbul'da Ataşehir Yenisahra Mahallesi'nde kurulan pazardaki yaklaşık 500 kurbanlık elde kaldı.

Yerli kurbanlıklar elde kaldı
08 Kasım 2011 Salı 17:08 tarihinde eklendi, 1.168 kez okundu.

 

Aralarında Van'ın da bulunduğu doğu illerinden İstanbul'a getirilen yerli kurbanlıları satamadıklarını söyleyen esnaf, ne yapacağını kara kara düşünüyor. Geri götürecek yol paralarının olmadığını söyleyen esnaf, "İlk gün satanlar sattı, elde kalanları götürdüler. Ancak birçoğumuzun geri götürecek parası yok" dediler.
 
Pazarı ziyaret ederek esnafın sorunlarını dinleyen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, satılamayan hayvanları Et ve Balık Kurumu'nun almasını ve mağduriyetin giderilmesini istedi. Ziyaretin ardından Ensar Öğüt, bazı hayvan satıcılarını ve kurban için getirilen hayvanları yanına alarak E-5 Karayoluna çıkmak istedi. Ancak, polis bu duruma izin vermedi.
 
"Hayvanlarını satamadılar. Avrupa Yakası'na geçiş yasaklandı"
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, saat 11.00 sıralarında Ataşehir'de bulunan Hayvan Satış Merkezi'ni ziyaret etti ve hayvan satıcılarının sorunlarını dinledi. Van'dan gelen hayvan satıcılarının çadırının bulunduğu bölgede basın açıklaması yapan Öğüt, dışarıdan gelen ithal hayvanlar nedeniyle Anadolu'dan gelen köylünün mağdur olduğunu belirterek, "Hayvanlarını satamadılar. Avrupa Yakası'na geçiş yasaklandı" dedi. 
 
Ensar Öğüt, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü ile görüştüğünü söyleyerek, "Yurt dışından getirmiş olduğunuz Anguslara kilosu 18,5 TL ödediniz. Bizim köylümüz de bu fiyata vermeye razı dedim. Ancak Genel Müdür Bekir Ulubaş bana 'Ben kalitesine göre 14 TL'ye kadar alırım' dedi. Siz Ürdünlü firmaya kilosu 18,5 TL ödüyorsunuz da bizim köylümüze 14 TL teklif ediyorsunuz? Benim köylüm sıkıntılarla hayvanını besliyor. Benim köylüme o parayı ödemiyorsunuz' dedim" diye konuştu.
 
ÖZÜRLÜ HAYVANLARDIR
Bekir Ulubaş'ın kendisine seçme hayvan getirdiklerini ve bu nedenle kilosuna 18,5 TL ödediklerini söylediğini hatırlatan Ensar Öğüt, "Araştırdım. Kaliteden değil. Dışarıdan getirdikleri hayvanlar kısırlaştırılmış hayvanlardır. Bu nedenle ikinci sınıf hayvandırlar, Özürlü hayvanlardır. Bu nedenle kurban edilmesi caiz değildir. Sayın müftüler, Diyanet İşleri Başkanı fetva versin. Bu hayvanlar kurban edilir mi edilmez mi?" dedi.
 
VAN'DAN GELENLER DAHA DA MAĞDUR 
Van'dan gelen hayvan satıcılarının daha da mağdur olduğunu ifade eden Ensar Öğüt, "Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu ile beraber Van'daydım. Hayvan yetiştiricilerinin köydeki ahırı yıkılmış. Nereye götürecek. Burada satmak istiyor. Milletvekili olarak rica ediyorum: Büyük illerde dünya kadar hayvanımız kaldı. İthal hayvan fiyatına dahi almıyorlar. Bu insanlar daha fazla mağdur olmasın. Bu insanlara Ürdünlü firmaya ödedikleri parayı ödesinler. Üreticilerimizin hayvanlarına ithal hayvan parası ödenmezse yemin ederim ki mecliste eylemlerimizi yapacağız ve bu konunun üstesinden geleceğiz" dedi.
 
2 SATICI İNTİHAR ETTİ İDDİASI
Bu arada hayvan satıcıları, Ensar Öğüt'e Anadolu Yakası'nın iki ayrı bölgesinde 2 arkadaşlarının getirdikleri hayvanları satamayarak kredi borçlarını ödeyemediği ve bu nedenle bunalıma girerek intihar ettiği bilgisini verdi. Ensar Öğüt de bu bilgiyi basın mensupları ile paylaştı. Ancak bu bilgi doğrulanmadı.
 
Vanlı bir hayvan satıcısı da getirdiği hayvanlarının büyük bölümünün elinde kaldığını belirterek, "Hayvanlarımın çoğu elimde kaldı. Van'daki ahırlarımız da yıkıldı. Kamyon geri götürmek için 9 bin TL istiyor. Bu parayı verecek gücümüz de yok. Hayvanlarımız 10 gündür aç-susuz burada. İthal hayvanlara ödenen para bize de ödenerek mağduriyetimize son verilsin" dedi.
 
POLİS İZİN VERMEDİ 
Açıklamaların ardından Ensar Öğüt, bir grup hayvan satıcı ve yanlarına aldıkları büyükbaş hayvanlar ile E-5 karayoluna doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis kalabalığın E-5'e çıkışına izin vermedi. Öğüt, polis ekiplerinin uyarısı üzerine hayvan satıcılarına dönerek, "Bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Sorunlarımızı dile getirdik" dedi. 
 
Milletvekilinin uyarısı üzerine grup, hayvanlarını yanına alarak çadırlarına geri döndü. Bu arada, bazı hayvan satıcılarının, satılmayan hayvanlarını kamyonlarına yüklediği görüldü.
 
Ensar Öğüt, geçtiğimiz günlerde Ataşehir'de bir kamyona yüklediği 9 büyükbaş hayvan ile Avrupa Yakası'na geçmek isterken, polise yakalanmıştı. Ensar Öğüt, bu hayvanları tekrar geri getirmişti.

Habertürk