Yerli otodan sonra yerli nükleer

Türkiye nükleer enerji konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Yerli nükleere yerli teşvik verilecek, ekipmanlar Türkiye'de üretilecek.

Yerli otodan sonra yerli nükleer
12 Mart 2012 Pazartesi 13:14 tarihinde eklendi, 1.089 kez okundu.

 

Türkiye, yerli nükleer konusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yeni teşvik yasasında nükleer ekipmanların da stratejik yatırım kapsamında değerlendirilmesini teklif etti. Teklif yasalaşırsa 560 bin farklı parçası olan nükleer santral ekipmanlarını Türkiye'de üretenlere 'yerli oto' gibi teşvik verilecek.
 
Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan ve cari açığa çözüm sağlamayı amaçlayan teşvik yasasına yeni bir stratejik madde ekleniyor.Yerli oto, yerli uçak, yerli tankın ardından Türkiye, 'yerli nükleer santral' için kolları sıvamaya hazırlanıyor. Enerji Bakanlığı, yeni teşvik yasası kapsamında stratejik yatırımlara nükleerin de eklenmesini teklif etti. Büyük ölçüde kabul gören teklifin tasarıya girmesi durumunda nükleer enerji stratejik yatırımlar kapsamında değerlendirilecek. Türkiye'de nükleer enerji santrali ekipmanları üretimine de önemli teşvikler verilecek.
 
2023'e kadar 60 milyar dolarlık nükleer Türkiye, 2023 yılına kadar yaptığı ikili anlaşmalarda 60 milyar dolarlık 3 nükleer santral yapılmasını hedefliyor. Yatırımlar, yabancı şirketler tarafından yapılırken Rusya ile imzalanan ilk anlaşmaya göre nükleer santralin yapılabilen tüm malzemeleri Türkiye'den temin edilecek. konu ile bilgi veren üst düzey bir yetkili, bu modelin tüm anlaşmalara ekleneceğini belirterek, " Türkiye 2023 yılına kadar enerji üretim amaçlı 3 nükleer santral inşa edecek. Bölge ülkelerdeki yatırımlar da düşünüldüğünde nükleer santral malzemelerinin üretimi ekonomik olarak büyük imkan sağlıyor. Sanayicilerin buna hazırlanması lazım"ifadesini kullandı.
 
Ürünlerin hacmi 10 milyar dolar Bir nükleer santralde yaklaşık 560 bin farklı malzeme bulunuyor. Bu malzemeler sanayiden inşaat alanına kadar farklı endüstride çeşitlilik gösteriyor. Bu üretimin büyük kısmının Türkiye'de üretilebilir olabileceğini aktaran yetkililer, "Bu yatırımların cari açığı arttırmaması için çalışma yapıyoruz" dedi.Bakanlıkların çalışmalarına göre nükleerde Türkiye'den tedarik edilebilecek ürünlerin hacmi 10 milyar dolara ulaşabilir. Türkiye'de en az 3 santral yapıldığı göz önüne alınırsa, 30 milyar dolarlık bir büyüklük söz konusu
 
 
KAYNAK: DÜNYA