''Yeşil altın'' tanıtım atağı

Antep Fıstığı Tanıtım Derneği, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde binlerce kişinin geçimini sağladığı ve halk arasında ''yeşil altın'' olarak nitelendirilen Antep fıstığı için yurt içinde ve yurt dışında tanıtım atağı başlatıyor.

Yeşil altın tanıtım atağı
24 Haziran 2012 Pazar 11:43 tarihinde eklendi, 2.621 kez okundu.

 

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) sponsorluğunda hazırlanan Türkçe-İngilizce tanıtım belgeseli DVD'si, yurt içinde Cumhurbaşkanı, Başbakan, milletvekilleri ve ilgili tüm kurumlara gönderilecek. DVD yurt dışında ise hedef ihracat pazarları Ortadoğu, AB, Çin ve ABD'deki büyükelçilik, konsolosluk, ticari ateşelik ve büyük firmalara dağıtılacak. 
   
 İlk defa yapılacak böyle bir tanıtımla, Antep fıstığının iç tüketiminin ve ihracatının artırılması hedefleniyor. 
   
Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, tanıtım belgeselinde Antep fıstığının ''yaşam öyküsünü'' anlattıklarını söyledi. 
     
Dünyada saptanan iki gen merkezinden biri olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzyıllardan beri Antep fıstığının yetiştirildiğini, son yıllarda üretiminin önemli miktarda arttığını, önümüzdeki 3-5 yılda 200-250 bin ton rekolte beklendiğini belirten Yağcı, rekoltenin artmasının bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacağını, ihracat kabiliyetinin ve rekabet gücünün yükseleceğini vurguladı. 
     
-''Tüketicinin hafızasına yerleştirmek istiyoruz''- 
     
Bölgede 200-250 bin kişinin geçimini sağladığı, binlerce firmanın ticaretiyle uğraştığı Antep fıstığının önemine işaret eden Yağcı, şunları söyledi: 
     
''Bölgemiz için çok önemli olan bu ürünün gerek ulusal alanda gerek uluslararası pazarlarda tanıtmayı amaçladık. Asıl amacımız sektördeki yenilikçiliği ve bakış açısını geliştirmek. Artık dünyada tüketici, tükettiği ürünün nerede, nasıl, hangi şartlarda üretildiğini bilmek istiyor. Biz de tanıtımı bu bakış açısıyla yapmaya çalışıyoruz. Tanıtım belgesiyle Antep fıstığının kültüre alındığı Etiler döneminden bugüne sofralarımıza gelinceye kadar olan sürecini anlattık. Yurt içinde ve yurt dışında tüketicinin hafızasına Antep fıstığını yerleştirmek istiyoruz.'' 
     
Antep fıstığının içerdiği mineral ve vitaminlerle ''sıkıştırılmış enerji hapı'' olduğunu belirten Yağcı, ''Dünyada İran ve ABD'den sonra en büyük üçüncü üreticiyiz. Ürünümüz diğerlerinden daha üstün lezzet ve aromaya sahip. Rekabet şansımızı yükseltmek istiyoruz. Bu açıdan tanıtıma çok önem veriyoruz'' dedi. 
     
-''Bölge ekonomisine 3-4 milyar dolarlık katkı''- 
     
 Türkçe-İngilizce tanıtım belgeselinin 15'er dakikalık bölümlerden oluştuğunu, 5-6 dakikalık tanıtım filmi de çekildiğini anlatan Yağcı, tanıtım belgeseli DVD'sini yurt içinde Cumhurbaşkanı, Başbakan, milletvekilleri, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara göndereceklerini belirtti. 
   
Tanıtım belgeseli DVD'sini, hedef pazarları Ortadoğu ve AB ülkeleri, Çin, ABD'deki büyükelçilik, konsolosluk, ticari ateşelik ve büyük firmalara dağıtacaklarını bildiren Yağcı, ilk defa böyle bir tanıtım yapıldığını, bir yılı aşkın sürede hazırlanan tanıtım belgesinin ilk etapta bin tane DVD'sini bastırdıklarını kaydetti. 
     
Bu yıl 150 bin ton Antep fıstığı rekoltesi beklendiğini, bunun bölgede 1,5-2 milyar dolarlık kaynak yarattığını belirten Yağcı, ''Burada çok kaliteli ve özel ürünler üretiliyor, işleniyor. Bundan sonra önemli olan tanıtım ayağı ve devletimizin vereceği prim desteğidir. 250 bin tonluk rekoltenin bölgede yarattığı 3-4 milyar dolarlık katkıyı bölgenin refahı açısından düşünün, ben olaya öyle bakıyorum'' diye konuştu.