"Yeşil bir Türkiye'nin hazırlıklarını yapıyoruz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, otoyol çalışması sırasında sökülen 350 yaşındaki zeytin ağacının dikimini yaptığı Antalya'daki EXPO töreninde 'Türkiye'yi 21'inci yüzyılda daha güzel müreffeh daha yeşil bir çevreye sahip olan, bio çeşitliliğini daha iyi koruyan ve bunu dünyanın kültür ve tabiat varlıklarına armağan olarak sunabilecek bir ülkenin hazırlıklarını yapıyoruz dedi.

Yeşil bir Türkiyenin hazırlıklarını yapıyoruz
23 Ocak 2014 Perşembe 18:59 tarihinde eklendi.
 
Bakan Mehdi Eker, Antalya'da 2016 yılında düzenlenecek uluslararası botanik fuarı EXPO 2016 Antalya'nın Aksu'da bulunan proje alanında düzenlenen fidan dikme törenine katıldı.
 
Tören alanında Antalya Valiliği Çocuk Senfoni Orkestrası'nın dinletisiyle karşılanan Bakan Eker, yaptığı konuşmada 160 yıllık Dünya EXPO tarihinde Antalya'nın ilk defa bir EXPO'ya ev sahipliği yapacağını söyledi. 2016'ya Antalya ve Türkiye'nin hazırlandığını kaydeden Bakan Eker, 'Dünyanın bio çeşitlilik açısından en zengin, en güzel ülkesi Türkiye'de gelecek nesiller için yeni bir dünyanın umudunu, bunun projesinin hazırlıyoruz dedi.
 
Bugün gerçekleştirilen ağaç dikme töreninin projenin önemli bir aşaması olduğunu kaydeden Bakan Mehdi Eker, 'Çünkü çiçek, tabiat ağaçsız olmaz. Bölgeye 110 türde toplam 25 bin ağaç dikilecek. Zeytinden çama, servi ağaçlarından sığla ağaçlarına mersinden harnuptan narenciyeye kadar bölgemizi temsil eden Türkiye coğrafyasını temsil eden ağaçlar dikilecek. Burada küçük şirin, Türkiye'yi temsil eden, Türkiye'nin biyolojik çeşitliğini, zenginliğini sembolize edecek küçük orman oluşturacağız diye konuştu.
 
Bakan Eker, proje alanında 2015 Haziran ayına kadar ağaç dikiminin devam edeceğini, bu süreçte yine alana 619 türde 100 binin üzerinde bitki dikileceğini söyledi. EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayıkın ise Antalya'da doğada yetiştiği noktanın belirlendiğini orada dikimlerin, çoğaltma çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Bakan Mehdi Eker, konuşmasına şöyle devam etti
 
'Bu Türkiye projesi. Hepimiz Türkiye'yi 21'inci yüzyılda daha güzel müreffeh daha yeşil bir çevreye sahip olan, bio çeşitliliğini daha iyi koruyan ve bunu dünyanın kültür ve tabiat varlıklarına armağan olarak sunabilecek bir ülkenin hazırlıklarını yapıyoruz. 21'inci yüzyılda böyle bir tasavvurumuz var. Ama kuşkusuz, bu tasavvurun en önemli varlığı çocuklar. Bizim umudumuz, geleceğimiz çocuklarımızdır. Çiçek ve çocuk teması bunun için birlikte seçildi. Çocuk bizim insanlığın ortak vicdanı, geleceği masumiyetin, bütün güzelliklerin sembolü. Çiçek de tabiatını zenginliği bio çeşitliliğin dengesi ve korunması. EXPO 2016 Antalya bu bakımdan dünyaya Türkiye'nin, Türk milletinin mesajı olacak.
 
Konuşmasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve ona eşlik eden Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, EXPO 2106 Antalya'ın ilk ağacını dikti. Bakan Eker, Yalova - Bursa otoyol çalışması sırasında sökülen 290 santimetre gövde çevresine sahip 350 yaşındaki zeytin ağacının ilk toprağını attı, can suyunu verdi.
 
Bakan Eker, kürekle ağaca toprak atmadan önce ceketini çıkarttı. İlk toprağın ardından hemen küreği teslim etmeyen Bakan Eker, uzun süre ağacın köklerine toprak attıktan sonra küreğini gençlere verdi. Bakan Eker, ağacın plaketinin çakılması sırasında değme marangozlara taş çıkarttı. Çivileri ağzında tutan Bakan Eker'in, çekici de ustaca kullanması dikkat çekti.
 
EXPO 2106 Antalya'nın Aksu'da bulunan fuar alanında 50'şer adet zeytin ve leylandi, 150 çam, 25'er nar ve sığla ağacı olmak üzere Mersin, harnup gibi türlerde 341 ağacın dikimi yapıldı.
 
Törenin ardından Bakan Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya Ajans binasında düzenlenen Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. Toplantı basına kapalı devam ediyor.
 
Haber: Bakan Eker 'Daha Yeşil Bir Türkiye'nin Hazırlıklarını Yapıyoruz

DHA