"Yetim hakkına el uzattırmayız"

Davos toplantılarına katılmak için İsviçre’ye gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) düzenlediği programa katıldı.

Yetim hakkına el uzattırmayız
25 Ocak 2014 Cumartesi 00:02 tarihinde eklendi.

Bakan Zeybekçi; "Her kim yetimin hakkına el uzattı ise onun elini kırmak bizim görevimizdir" dedi.

Konuşmasına gurbetin ne anlam ifade ettiğini anlatarak başlayan Zeybekçi, "Her birimizin hatırasında gurbet hikayeleri vardır. Benim ailemde de Almanya’ya göç etmiş ve daha sonra kesin dönüş yapmış en yakınlarım var." dedi.

Türkiye’nin 2013 yılında IMF ile borcunu kapatarak borç alan ülke yerine borç veren ülke konumuna geldiğini vurgulayan Bakan Zeybekçi, Türkiye’de gelir seviyesinin geliştiğini kaydetti. Türkiye’nin bunu başkaları gibi egemenlik ile değil gönülleri fethederek yaptığını belirten Zeybekçi, şunları söyledi; "Bizler ecdadımızın emanet ettiği miras üzerinde oturuyoruz.

Türkiye kültür coğrafyasında enerji ve hammadde kazanımları elde etmeye başladı. Tüketim alışkanlıklarını belirlemede çok avantajlıyız. İşte bundan dolayı biz çok olduk. Rahatsız ettik. Sonra Gezi olayları başladı. O işi savunanlar bizden ülkenin yatırımlarını, üçüncü havalanı, üçüncü köprü çalışmalarının bitirilmesini istediler. Sonra 17 Aralık oldu.

Bir anda birbiri ile hiç alakası olmayan konular bir araya getirildi. Her kim yetimin hakkına el uzattı ise onun elini kırmak bizim görevimizdir. Ama hukuk içinde. Bir cumhuriyet savcısı 52 tane mühürlü torbayı hakime gönderdikten sonra, hakim on beş dakika içinde ülkenin en itibarlı iş adamlarının mal varlıklarına tedbir koydurabiliyor. Bunlar kim, Mayıs ayındaki gibi ihaleleri iptal edilmesini isteyenler"

Emniyet ve istihbarat teşkilatını karşı karşıya getiren TIR arama krizine değinen Zeybek, şu ifadeleri kullandı; "Biz 5000 yıllık bir devletiz, bunlar mili istihbarat teşkilatının işlerini ifşa ediyorlar. Bunlar vatanı rezil etmek değildir de nedir?

Türkiye’de kriz çıkarmak mümkün değil. Bizim kamu borç stoğumuz Avrupa’nın 28 ülkesinden daha iyi. Onun için kriz çıkmaz. Merkez Bankası'nın döviz stoğu herkesin borcunu ödeyecek kadar yüksektir. Bu hafta 3 milyar dolar piyasaya para verdi. Türkiye 2013 hedeflerine dünyanın ilk 10 ülkesi olma yolunda gidecektir. Bu sıkıntılar doğum sancısıdır. Bunda sonra böyle problemler yaşamayacağız."


CİHAN