YGS öncesi adaylara kritik uyarılar

Üniversite hayali kuran gençler, önümüzdeki hafta YGS’de ter dökecek.

YGS öncesi adaylara kritik uyarılar
16 Mart 2013 Cumartesi 11:42 tarihinde eklendi.

Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin, son haftaya dikkat çekti: “Tempoyu arttırın, bol bol soru çözün. Son günleri iyi değerlendiren, daha başarılı olur.”

 
YGS, 24 Mart 2013 Pazar günü yapılacak. Haftalardır hazırlanan öğrencilerin önünde, sadece 160 dakikalık bir maraton var. Bu süreyi en iyi şekilde kullanıp en çok doğru cevap verenler, üniversiteye doğru önemli mesafe alacak. Danışman Keskin, heyecanla sınavı bekleyen adaylara uyarılarda bulundu. Son haftayı iyi değerlendirenlerin, daha başarılı olacağına dikkat çekti: “Psikolojide, ‘En son öğrenilen, en geç unutulur.’ diye çok önemli bir öğrenme ilkesi bulunmaktadır. Sınavlar öncesinde yapılan tekrarlar ve soru çözümleri, başarının önemli bir anahtarıdır. Öğrencilere, ders çalışma tempolarını daha da arttırmalarını öneriyorum. Tıpkı maratonda ve diğer sportif müsabakalarda enerjileriyle performanslarını son anlara saklayan sporcular gibi adaylar da son anları en verimli şekilde geçirmeli. Bu süreçte verimi azaltan ve dikkat dağınıklığına sebep olan televizyon, internet gibi unsurlardan uzak durmak gerekiyor. Uykuyu biraz daha azaltıp soru çözme temposunu olabildiğince arttırmak, bol miktarda deneme çözmek, hızlı bir şekilde konu tekrarı yapmak puan arttırıcı tekniklerdendir.”
 
Orhan Keskin, sınav sırasında dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Önce kitapçığa göz atın. Bu, kitapçığa hâkim olmanızı ve heyecanınızın azalmasını sağlar, kesinlikle vakit kaybettirmez. Bir bölüme başlamadan önce hızla gözden geçirin; 10 saniyelik bu ön inceleme, doğru cevap verme şansını arttıracaktır. Sınava, en iyi olduğunuz dersten başlayın. Bu size moral aşılayacak, kendinize güven duymanızı sağlayacaktır. Her soruda cevap kâğıdını işaretlemeyin, her sayfa sonunda işaretlemeyi tercih edin. Böylece en az 5 dakika kazanırsınız. İşaretleme için daha kısa sürede cevap boşluğunu doldurmanızı sağlayacak geniş uçlu kalem kullanın. Hız ile isabet arasında uygun bir denge kurun. Bir soruda belirli süre geçtiği halde çözüme ulaşamazsanız soruyu bırakın.”

CİHAN