YHT'ler Şeb-i Arus'a çalıştı

Şeb-i Arus Hazret-i Mevlana'yı Anma ve Vuslat yıl dönümü törenlerine gitmek isteyenler Yüksek Hızlı Tren'i (YHT) tercih etti. Ankara-Konya arasında çalışan YHT, törenler boyunca yaklaşık 39 bin yolcu taşıdı.

YHTler Şeb-i Arusa çalıştı
19 Aralık 2012 Çarşamba 11:28 tarihinde eklendi.

 

Dünyaca ünlü İslam düşünürü Mevlana Celaledin-i Rumi'yi anmak için her yıl Konya'da düzenlenen Şeb-i Arus Hazret-i Mevlana'yı Anma ve Vuslat yıl dönümü törenleri, yurt içinden ve yurt dışından büyük ilgi gördü. 
     
Törenlere katılmak için Konya'ya gidenler YHT'yi tercih etti. Şeb-i Arus Haftası'nı da içine alan 10-17 Aralık tarihleri arasında Ankara-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin taşıdığı yolcu sayısı 39 bini buldu. 
     
Özellikle hafta sonuna denk gelen 15 ve 16 Aralık tarihlerindeki hızlı tren seferlerine rağbet daha fazla oldu. YHT'nin doluluk oranları yüzde 80'e ulaştı. 
     
-Şeb-i Arus: Düğün Gecesi- 
     
Ölümü sevgiliye (Allah'a) kavuşmak olarak gören Mevlana'nın hayata gözlerini yumduğu 17 Aralık, ''Şeb-i Arus'', yani ''Düğün Gecesi'' olarak adlandırılıyor. 
     
Türk ve İslam aleminin yetiştirdiği en büyük mutasavvıflardan Mevlana Celaleddin-i Rumi, Şeb-i Arus törenleriyle, farklı din, dil, ırk ve mezhepten insanları bir araya getirmeye devam ediyor. 
     
Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 739. vuslat yıl dönümü nedeniyle her yıl aralık ayında yapılan törenler, bu yıl Konya'nın dışına da taştı. Mevlana'nın, ''Şeb-i Arus- Düğün Gecesi'' olarak nitelendirdiği ölümü vesilesiyle Konya'da düzenlenen törenlere dünyanın dört bir yanından yoğun ziyaretçi talebi olması üzerine, bu yıl ilk kez İstanbul'da da ayrı bir tören yapıldı. 
     
Konya'da yapılan tören ise devletin zirvesinin yanı sıra çok sayıda yabancı konuğu da ağırladı. Bu yılki törenlere Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tacik bakanlar Hamrokhom Zarifi, Rustam Mengliev, Kasim Kasimov, Gul Sherali, Mirzoshokhrukh Asrori, Kosova Dışleri Bakanı Enver Hoxhaj, AK Parti Konya milletvekilleri, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, ÖSYM Başkanı Ali Demir, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, Garnizon Komutanı Tümgeneral Yılmaz Özkaya, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun ile Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, yerli ve yabancı çok sayıda konuk katıldı.