Yıkım son anda durduruldu

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde, dünyaca ünlü Kızkumu Plajı'nın önündeki kaçak olduğu belirlenen bir restoranın yıkımı, Muğla 2'nci İdare Mahkemesi'nce verilen 'yürütmeyi durdurma' kararının, işletme sahibinin avukatı tarafından son anda yetiştirilmesi üzerine durduruldu.

Yıkım son anda durduruldu
27 Kasım 2014 Perşembe 12:11 tarihinde eklendi.
Marmaris Belediyesince, Orhaniye Mahallesi'ndeki 550 metre uzunluğunda ve denizde yürüyormuş hissi veren, Kızkumu Plajı'nın da bulunduğu koydaki bir tesis hakkında kaçak olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alındı. İlk olarak geçen 16 Kasım'da, zabıta ve jandarma gözetiminde tesisin bir bölümü yıkıldı. İşyeri sahibi Celal Ataş'ın talebi üzerine eşyaların zarar görmeden çıkartılması için 10 gün süre tanındı. Dün sürenin dolması üzerine Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, Fen İşleri Müdürü Özgür Han ile 25 zabıta görevlisi tekrar yıkım için Orhaniye'ye geldi. Dozer yıkım alanına girmek üzereyken, işletme sahibi Celal Ataş ekiplere yıkımın durdurma kararı olduğunu açıkladı. Ataş'ın avukatı tarafından son dakikada yetiştirilen 2'nci İdare Mahkemesi'nce verilen 15 günlük yürütmeyi durdurma kararı üzerine yıkım gerçekleşmedi. 
 
"MAHKEMEYE SAVUNMA VERECEĞİZ"
 
Marmaris Belediyesi Fen İşleri Müdürü Özgür Han, "Buradaki işletmeci arkadaşımız daha önce Muğla 2'nci Daire Mahkemesi'ne 'yürütmeyi durdurma' davası açmış fakat mahkeme bu isteği reddetmişti. Biz de İmar Kanunu gereğince işlemlerimizi tamamlayıp burayı yıkmak amacıyla geldik. Ancak bugün yine aynı İdare Mahkemesi'nce 15 gün süreyle yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş. Bu süre içinde de kurumumuzun da konuyla ilgili mahkemeye vereceği savunma ile ileriki aşamalarda nihai bir karar verileceği açıklanmış. Karar bugün alındığından kurumumuza bir bilgi ve tebligat ulaşmadığı için biz normal olarak yıkıma geldik. Bu yargı kararıdır ve bu süreç işleyecektir. Burası tamamen İmar Kanunu'na aykırı kaçak ve ruhsatsız bir bina olduğu gibi ayrıca Kıyı Kenar Çizgisi içerisindedir. Yasal hiçbir yanı yoktur" dedi. 
 
"3 BİN 500 KAÇAK YAPI VAR"
 
Bir soru üzerine bölgedeki kaçak yapı sayısıyla ilgili de bilgi veren Han "Bu yarımada da 3 bin 500 civarında kaçak yapı bulunuyor. Bu bölgenin sıkıntılı en büyük sorunu kaçak yapılaşma. İdari para cezası ve yıkım kararı alınan yerler arasında burası daha özellikli olduğu için, ilk olarak buraya geldik. Çünkü kıyı kenar çizgisi içinde olan ve devletin tasarrufu altında olan bir yer. Kıyı kanunu çok açık ve nettir. Kurum olarak bütün hepsini yıkmaya çalışacağız ama buraları öncelikli yerler" diye konuştu. 
 
Restoranın Orhaniye Köy Muhtarlığı tarafından kiraya verildiğinin hatırlatılması üzerine Han, "Burası devlet tarafından kiralanan bir yer değil. Muhtarlığın tamamen kendi inisiyatifinde kiraladığı bir yer. Tabii kiralandığında o zaman da kaçaktı. Köy tüzel kişiliği aldığı kirayı da köy için kullanmış olmalı" diye cevapladı.
 
Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan ise "Burası hem çevrecilerin ve hem de dünyanın gözü özünde olan bir bölge. Deniz üzerinde yürünen dünyada tek burası olduğunu düşünecek olursak korunması ve kollanması gerekiyor. Buraya hatta insan girişinin bile sayısı hesaplanmalı" dedi.
 
"BURADAN 5 AİLE EKMEK YİYOR"
 
Bu yıl 112 bin 500 lira kira ödediğini belirten Celal Ataş, "Burayı 5 kardeş işletiyorduk. 3 ay önce kardeşlerimizden birisi kalp krizi neticesinde vefat etti. 14 yıldır kiramızı hiç aksatmadık. Hepimizin ailesi var. Çalışanlarımız var. 21 yıllık turizmciyim. Buraya çok para harcayıp yatırım yaptık. 3 Haziran'da kira süremiz dolduğunda yeni bir ihale beklerken yıkım kararı verildi. Hepimize yazık, günah" diye yakındı.