Yılbaşında evdeyiz

MasterCard'ın MasterIndex araştırmasına göre Türk halkının yüzde 75'i yılbaşını evde geçirecek. Yüzde 4'lük kesim ise yeni yılı şehir dışında karşılayacak

Yılbaşında evdeyiz
31 Aralık 2011 Cumartesi 09:26 tarihinde eklendi.

 

MasterCard tarafından Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde bin kişi üzerinde yapılan MasterIndex Araştırması, Türk halkının yılbaşı tatilini nasıl geçireceğini ve yılbaşına özel harcama alışkanlıklarını ortaya koydu. Araştırmaya göre Türklerin büyük çoğunluğu (yüzde 75) yılbaşı tatilini evinde geçirecek. Yılbaşını akraba ve aile yanında geçirecek yüzde 11'lik kesimin de eklenmesiyle toplamda halkın yüzde 86'sı yeni yılı evlerde karşılayacak. Halkın yüzde 4'ü dışarı çıkmayı planlarken, yüzde 4'lük kesim şehir dışına tatile, yüzde 1'lik kısım ise yurt dışına tatile gitmeyi planlıyor. "Yeni yıla arkadaşlarımla gireceğim" diyenlerin oranı ise yüzde 2. Yılbaşına çalışarak gireceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 5 oldu. 
 
YÜKSEK GELİR GRUBU EVDE 
Yılbaşı gecesini evde geçirme planı yaş arttıkça kuvvetleniyor. 25-29 yaş grubunda evde oturma planı yüze 62 iken, bu oran 53-44 yaş aralığında yüzde 76'ya, 45-54 yaş aralığında yüzde 85'e çıkıyor. Sosyoekonomik seviye azaldıkça, evde oturma oranı da artıyor. Yüksek gelir grubunun yüzde 57'si "yılbaşını evde geçireceğim" derken, bu oran düşük gelir grubunda yüzde 88'e çıkıyor. Buna karşılık yeni yılı şehir dışında karşılayacak olanlar üst gelir grubunda yüzde 13 iken, düşük gelir grubunda yüzde 1'e iniyor. Benzer eğilim yılbaşını yurt dışında kutlayacaklarda da görülüyor. 
 
ORTALAMA BÜTÇE 165 LİRA
Bölgesel bazda incelendiğinde yılbaşını evde geçireceklerin oranı Marmara Bölgesi'nde yüzde 78 iken, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bu oranın yüzde 88 oldu. Araştırmaya göre halkın yüzde 59'u yılbaşı için özel alışveriş yapıyor. Yapılan alışverişin yüzde 47'si yiyecek/içecek, yüzde 25'i hediye, yüzde 10'u giyim, yüzde 9'u eğlence, yüzde 6'sı film ve yüzde 3'ü müzik CD'si alışverişi. Türk halkının yılbaşı gecesi için ayırdığı ortalama bütçe 165 lira. Gelir seviyesi azaldıkça yılbaşı için ayrılan bütçe de düşüyor. Yüksek gelir grubundakiler yılbaşı gecesi için ortalama 347 lira, düşük gelir grubundakiler ise 95 lira ayırıyor. 
 
KADINLAR DAHA ÇOK HARCIYOR
Araştırmada, yeni yıl için üç kişiye ve ortalama 71'er liralık hediye alındığı belirlendi. Bu oran kadınlarda 88 liraya çıkarken erkeklerde 55 lirada kaldı. Gelir seviyesi arttıkça, hediye için harcanan miktarda da artış gözleniyor. Yüksek gelir seviyesine sahip kesimin ortalama hediye bütçesi 139 lira iken, düşük gelir grubunda bu oran 44 liraya iniyor. 

Sabah