Yıllar sonra ilk karne heyecanı

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesine bağlı Zeytinli köyünde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle 49 yıl sonra açılan ve dört öğrencinin eğitim aldığı Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda (Aya Todori İlk Mektebi) ilk karneler verildi. Hafta içinde üç öğrenci karne alırken son gün de bir öğrenciye verildi.

Yıllar sonra ilk karne heyecanı
24 Ocak 2014 Cuma 13:12 tarihinde eklendi.

Türkiye genelinde yarıyıl tatili bugün başladı. Tatile giren okullardan biri de Özel Gökçeada Rum İlkokulu. İlçe merkezine 4 kilometre mesafedeki Zeytinli’de yarım asır sonra tekrar eğitime başlayan okulda Musa Avcı (5), Dimitri Kalpas (6), Sofia Avcı (8) ve Kaan Kaleci (10) isimli öğrenciler bulunuyor. Dün diğer öğrenciler mazeretleri sebebiyle karnesini alarak köyden ayrılırken son gün sadece Kaleci'ye karne verildi. Kaleci, notlarının çok iyi olduğunu belirterek, tatilde oyun oynayıp televizyon seyredeceğini söyledi.

Yarıyıl değerlendirmesi yapan Okul Müdürü Paraşkevi Berber Katakalos ise her gün dersleri aksaksız yapmaya çalıştıklarını belirterek, "Öğrencilerimiz, hem Türkçelerini hem de Rumcalarını geliştirdi. Her gün dil ağırlıklı, özelikle ve matematik ağırlıklı, diğer derslerimizin de takibini yaptılar. Bütün okullar gibi biz de tatilimize giriyoruz. Tatilimiz herkes için hayırlı olsun." dedi. Öğrencilerinden iki kardeşin, İstanbul'a gitmesi gerektiği için karnelerini dün aldığını kaydeden Müdür Katakalos, "Diğer bir oğlan çocuğumuz var, o birkaç gündür yok, dedesi rahatsız. Ciddi bir rahatsızlığı var şu anda, yoğun bakımda. Onun da erken ayrılması gerekiyordu. İzinli olarak daha erken ayrıldılar, karnelerini aldılar. Önümüzdeki dönem biraz daha sıkı çalışmamız gerekiyor diye onu konuştuk, ona karar verdik. Çocuklar tatillerine gidiyorlar. Bir öğrencimiz kaldı, onun da bugünden itibaren tatili başlıyor. Tüm çocukların tatilinin hayırlı olmasını diliyorum, tüm Türkiye'nin çocuklarının. Selamlarımızı iletiyoruz, sevgimizi. Çocuklar oyun varsa, güzel bir programın takibini yapıyorlarsa, sevgi varsa sanıyorum ki her yerde mutlu oluyorlar. Çocukların mutlu olmaması için hiçbir neden yok. Okulumuz sıcak. Hepimiz istekliyiz ve uğraşıyoruz. İşimizi yapmaya çalışıyoruz. Çocuklara sevgimizi gösteriyoruz. Benim için güzel bir yarıyıldı. Biraz zordu fakat başarılı olduk diye inanıyoruz." şeklinde konuştu.

1951 yılında eğitime başlayan Rum azınlık okulu, 1964'te kurucusunun isteği doğrultusunda kapatıldı. 2012 Ağustos ayında Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı adına 38 yıl sonra adaya dönen Anna Koçumal, Milli Eğitim Bakanlığı’na Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nu açmak için başvurdu. Tadilatı yapılan okulun açılması için izin geçen yıl çıktı. 


CİHAN