Yılmaz, Patriotlar ile ilgili Meclis’e bilgi verdi

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Patriot savunma sistemi ile ilgili, “Binde bir, milyonda bir dahi olsa Türkiye’ye füze gönderme ihtimali yoksa bu tesislerin hiçbir zaman kullanılma ihtimali de olmayacaktır.” dedi.

Yılmaz, Patriotlar ile ilgili Meclise bilgi verdi
05 Şubat 2013 Salı 23:58 tarihinde eklendi.

 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’da patriot savunma sistemi ile ilgili bilgi verdi.

Yılmaz, patriotların Suriye’den kaynaklanabilecek olası hava ve füze tehditlerine karşı savunma amaçlı olduğunu aktardı. Uçuşa yasak bölge uygulaması ve taarruz amaçlı bir harekat için sistemin kullanılmasının mümkün olmadığını aktardı. Alınacak önlemlerin geçici bir süre için Türkiye’nin hava savunmasını takviyeden ibaret olduğunu dile getiren Yılmaz, “Amaç tamamen halkımızın korunması, ülkemizin ve ittifakın caydırıcılığının sergilenmesidir.” dedi. Yılmaz, şöyle devam etti: “NATO’dan alınan karar gereğince müttefiklerimizden ABD, Hollanda ve Almanya ikişer adet patriot bataryasını ülkemize göndereceklerini açıklamışlardır. Mütakiben, patriot bataryalarının konuşlandırılmasına yönelik menzil keşif çalışmaları 27 Kasım-2 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleşmiştir… Keşif heyeti Türk, ABD, Alman ve Hollandalı subay ve uzmanlar ile NATO yazmanlarından oluşmuştur. Yapılan askeri teknik keşif çalışmaları sonucunda ülkemizin öncelikleri de dikkate alınarak üç müttefik ülke ile NATO askeri makamları ile eşgüdüm içinde Almanya’dan gelecek bataryaların Kahramanmaraş’a, Hollanda’dan gelecek bataryaların Adana’ya, ABD’den gelecek bataryaların ise Gaziantep’e konuşlandırılması kararlaştırılmıştır.”
 
Patriot bataryalarının mevzilerinin mümkün olan en geniş koruma ve kapsama dikkate alınarak tespit edildiğini kaydeden Yılmaz, “Patriot sistemlerinin ve ilgili personelin sevkiyatı, 30 Ocak 2013 tarihi itibariyle tamamlanmıştır. Almanya ve Hollanda’ya ait patriot bataryaları halihazırda tam harekat yeteneğine ulaşmıştır. ABD’ye ait bataryaların ise bu hafta için tam harekat yeteneğine ulaşması beklenmektedir.” şeklinde konuştu. Yılmaz, patriot bataryaların konuşlandırılacağı mevzilerde sistemleri işletmek amacıyla müttefik ülke askerlerinin de bulunacağını söyledi. Patriot sistemlerini Türkiye’ye gönderen ülkelerin iç onay sistemlerinde karar alınırken Hollanda tarafından azami 360, ABD ve Almanya tarafında ise azami 400 personelin bir yıl süre ile görevlendirilmesinin kararlaştırıldığını aktardı. 
 
Patriot sistemlerinin Suriye’nin da sahip olduğu bilinen kısa menzilli balistik füzeleri önlemek üzere geliştirildiğini dile getiren Yılmaz, “Söz konusu sistem, füze tehditlerini tespit ederek hedefine ulaşmadan havada imha etme yeteneğine sahiptir. Yüksek performanslı savaş uçaklarına, orta ve uzun menzilli balistik füzelere, gemilerden fırlatılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı etkin savunma sağlamaktadır.” dedi. Yılmaz patriot sistemlerinin 1991 ve 2003 yıllarında yaşanan Irak olayları sırasında da Türkiye’te konuşlandırıldığını hatırlattı. 
 
“HEDEFİ 36 KİLOMETRE OLAN BİR FÜZE, İRAN’DAN İSRAİL’E ATILAN BİR FÜZEYİ TEKNİK OLARAK YOK EDEMEZ”
 
Patriotların her türlü hava koşullarında kullanılabildiğini dile getiren Yılmaz, “İntikal ettirilebilir füze sistemidir. Arama, izleme ve önleme fonksiyonlarını yerine getirerek, hasım füzeyi hedefine varmadan havada imha etmek maksadı ile kullanılmaktadır. Önce hasım füze radar tarafından algılanır ve özellikleri belirlenir. Sistem bilgisayarı hangi bataryadaki füzelerin daha etkin sonuç sağlayacağını tespit ederek ateşleme için seçim yapar. Füze ateşleme için 9 saniyeden kısa bir süre içinde hazırlanarak fırlatılır. Komuta kontrol sistemi tarafından yönlendirilerek hedefin imhası sağlanır. Patriotlar hem uçaklara hem de balistik füzelere karşı kullanılabilmektedir. Bunların menzilleri tiplerine göre füzelere karşı 20 kilometre, uçaklara karşı 120 kilometredir. Bir diğer tipin ise füzelere karşı 36 kilometre, uçaklara karşı 65 kilometredir. Bazı arkadaşlarımız bunların konuşlandırılmasının amacının, İran’dan atılacak füzelerden İsrail’in korunmasına yönelik şeklinde, gerçekle, teknikle bağdaşmayan iddialarda bulunulmuştur. Hedefi 36 kilometre olan bir füzenin, İran’dan atılan bir füzenin İsrail’e, Türkiye’den bulunduğu mevzilerde yok edebilmesi teknik olarak mümkün değildir. Millete bilgi verirken de insaf diyebilmek lazım.” şeklinde konuştu. 
 
Füze sisteminin radarının tehdidi tespit mesafesinin azami 150 kilometre olduğunu dile getiren Yılmaz, “Patriot sistemi 80 kilometreden itibaren hedefe kilitlenmekte, radar 100 kadar potansiyel hedefi ve 9 ateşlenmiş patriot füzesini de takip edebilmektedir.” dedi. 
 
“PATRİOTLARIN KOMUTASI, AVRUPA MÜTTEFİK KUVVETLER KOMUTANLIĞI’NDA OLACAKTIR”
 
Yılmaz şöyle devam etti: “Patriotlar, taarruz silahı değildir. Münhasıran savunma sistemleri olduğu göz önüne alınarak, ateşleme yetkisinin meşru müdafaayı en etkin şekilde yapabilecek mevkide olması gerekmektedir. Bu bakımdan ülkemize konuşlandırılan patriotların komutası Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı’nda olacaktır. Söz konusu sistemler ülkemizin de yer aldığı NATO konseyinde konsensüs ile onaylanan usul esas kurul ve kısıtlamalar kapsamında tarafımızdan onaylanan angajman kuralları doğrultusunda sevk ve idare edilecektir. Halihazırda mevcut yapı içinde sistemin işleyişine tarafımızdan nezaret edilmektedir.”
 
Suriye’de düzen sağlandığı, çatışma ortamı sona erdiği ve Türkiye’ye yönelik tehdit ortadan kalktığı anda, savunma amaçlı olarak başvurulmuş ihtiyati bir tedbir niteliğindeki patriot sistemlerinin bulunma nedenin de ortadan kalkacağını belirten Yılmaz, “Müteakiben sistemler ve sistemlerin işletilmesi için ülkemizdeki yabancı ülke askerleri de ülkelerine geri dönecektir.“ diye konuştu. 
 
Patriotların getirildiği ülkelere de teşekkür eden Yılmaz, ”NATO’nun böyle bir imkanı varsa ve biz getirmezsek, Akçakale’de olduğu gibi bir vatandaşımız hayatını kaybetse, insanlar sormaz mıydı, ‘1950’den beri NATO’nun içindesiniz. NATO’yu bugün kullanmayacaksın da hangi gün kullanacaksın? Senden para da istemiyorlar, senden kira bedeli de istemiyorlar. Çok milyar dolarlık bir tesisi Türkiye’de geçici bir süre için konuşlandırılmasını niçin talep etmedin?’ diye. Biz isteriz ki tek bir vatandaşımızın dahi burnu kanamasın. Eğer binde bir dahi olsa, isterse milyonda bir dahi olsa, Türkiye’ye füze gönderme ihtimali yoksa bu tesisler hiçbir zaman kullanılma ihtimali de olmayacaktır.” dedi.

CİHAN