"YÖK, 28 Şubat'ta araç olarak kullanıldı"

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, YÖK'ün 28 Şubat döneminde bir araç olarak kullanıldığını söyledi.

YÖK, 28 Şubatta araç olarak kullanıldı
15 Mart 2013 Cuma 17:07 tarihinde eklendi.

 

Çetinsaya, "28 Şubat ve diğer anti demokratik dönemlerde, YÖK hep bir araç olarak kullanıldı. Bugün öyle bir YÖK yok. Herhangi bir vesayet aracı olmamaya çalışıyoruz." dedi. Çetinsaya, "Kızınız YÖK protestosuna katılsa ne yapardınız?" sorusuna, "Anlayışla karşılardım." cevabını verdi.
 
Tuzla Belediyesi ile ilçede hizmet veren 7 üniversitenin ortaklaşa gerçekleştirdiği lise üniversitesi projesinin kapanış toplantısına YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya da katıldı. Çetinsaya, Tuzla Gençlik Meclisi Başkanı Yavuz Yiğit ve öğrenci temsilcileriyle sohbet etti. Bir öğrenci, Çetinsaya’ya, “Kızınız üniversite sınavını kazanmasa ne olurdu?” diye sordu. Çetinsaya, “Çok doğal karşılardım. Hayat 180 dakikadır diye bir slogan vardı. Anlayışla karşılardım çünkü hayat 180 dakikadan ibaret değildir.” cevabını verdi. 
 
Çetinsaya, “Çocuğunuz ‘Baba ben okumak istemiyorum’ dese ne derdiniz?” sorusunu ise, “Hayatta öyle örnekler gördüm ki olay üniversite bitirmekle alakalı değil. Bir de küresel dünyanın gerçekleri var. Küresel dünyada var olacaksak bir yüksek öğrenim sınavını geçmek gerekiyor. Bilinçli, hedefli kişi için bu mümkün.” karşılığını verdi. 
 
Çetinsaya, “Kızınız, YÖK protestosuna katılsa ne hissedersiniz?” sorusuna verdiği cevapta da şu ifadeleri kullandı: “Gerçekten anlayışla karşılarım. Ben de dahil herkes bu makamlara gelmeden önce YÖK’ün imajı çok zedelenmiş ve lekelenmiş bir kurum. YÖK; planlama, denetleme ve düzenleme kurumu olarak kurulmuş ama giderek vesayet aracı, anti demokratik dönemlerin düzenlenme aracı haline gelmiş. Eleştirilen, imajı kirlenmiş bir kurum. Ben, üniversitede 2. sınıfta öğrenciyken YÖK kuruldu. YÖK’le hemen tanıştık.  Hocalarımızın görevine son verildi. 28 Şubat ve diğer anti demokratik dönemlerde, YÖK hep bir araç olarak kullanıldı. Bugün öyle bir YÖK yok. Herhangi bir vesayet aracı olmamaya çalışıyoruz. Protesto edilenin eski YÖK olduğunu düşünüyorum. Protesto şiddet içermediği sürece protestoyu destekliyorum.” 
 
Programda konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da, lise üniversitesine katkı sağlayan üniversiteler ve akademisyenlere teşekkür etti. Lise öğrencilerine sunulan hizmetin önemini vurgulayan Yazıcı, “Geleceği emanet ettiğimiz gençler, özgür ve iç dünyasını yansıtan çalışmada emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Elinizdeki imkanlar, lisede üniversite havasını hissedebilme, lisede gelecekle ilgili vizyon çizecek mekan bulabilmek çok büyük bir nimet. Bir rektörün gelip de liselerde ders anlatabilmesi, size sunulan çok büyük imkandır.” dedi.
 
Törenin ardından Şadi Yazıcı, Gökhan Çetinsaya'ya plaket verdi.

CİHAN