Yoksulluk Nafakası

Boşanmayı düşünen eşler arasında kimi zaman sorunların yaşanmasına neden olan yoksulluk nafakasısorununa Aile Bakanlığı el attı.

Yoksulluk Nafakası
04 Eylül 2018 Salı 14:56 tarihinde eklendi, 1.252 kez okundu.

Boşanmayı düşünen eşler arasında kimi zaman sorunların yaşanmasına neden olan yoksulluk nafakasısorununa Aile Bakanlığı el attı.

 

Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 600 bine yakın çift evlenirken, boşanan çiftlerin sayısının her geçen gün artması belli çevrelerde mağduriyetler yaşanmasına neden oluyor. Yoksulluk nafakası nedir? Kimler yoksulluk nafakası alabilir? Boşanma davasının sonucu kesinleştikten sonra işleme alınan yoksulluk nafakası, boşanma davası devam ederken talep edilir. Davanın sonucunu takip eden 1 yıl içerisinde de bu nafaka için başvuru hakkı korunur.

 

Yoksulluk Nafakası Şartları Nelerdir?

 

Konusunda uzman ekipler tarafından takip edilen boşanma davalarında değişen kanun ve hükümler dikkate alınarak talep edilen haklar belirlenen çerçeveler dahilinde istenebilir. Kayseri boşanma avukatı hizmeti veren kurumsal hukuk büroları ve bireysel çalışan avukatlar yoksulluk nafakası talebinde bulunmadan önce tarafların şartlarını gözden geçirirler.

 

Bu nafakanın sağladığı haklardan yararlanmak isteyenlerin boşanmaya sebep olan konularda ağır kusurlu olmaması şartı aranır. Nafaka talebinde bulunan eşin, başka birisiyle evli gibi yaşıyor olmasının tespiti halinde yoksulluk nafakası talepleri yerinde görülmez. Boşanmanın gerçekleşmesinin ardından yaşam şartlarında ciddi değişiklik olacak tarafın yoksulluk nafakası talep etmesi söz konusu olabilir. Herhangi bir geliri olmayan, işten çıkarılmış veya boşandıktan sonra çalışma şartları değişmek zorunda kalacak olan eş, davalı olduğu eşinden maddi haklar talep edebilir.

 

Yoksulluk Nafakası Ne Zaman Verilmeye Başlanır?

 

Boşanma kararı netleştikten sonra yoksulluk nafakası da başlar. Zaman sınırlaması olmadan ödenmesi gereken bu nafaka, talep edilen tutar kadar hesaplanır. Bu aşamada Kayseri avukathizmeti veren hukuk insanlarının müvekkillerini doğru bir şekilde yönlendirmesi son derece önemlidir. Başvuru şartlarının incelenmesinin ardından verilecek kararda hakimin görüşü önemlidir. Nafaka tutarı talep edilenden daha fazla olamaz ancak daha az hesaplanabilir ya da talep reddedilebilir.

 

           
Kanunlarımıza göre anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için evliliğin en az 1 yıl devam etmesi zorunlu tutulurken, taraflardan birinin ağır kusurlu olması halinde boşanma davası evliliğin 1.yılı dolmadan da açılabilir. Kayseri Barosuna bağlı olarak hizmet veren deneyimli avukatlara başvurarak sorunlarına çözüm arayanlar, yaşam standartlarında radikal değişiklikler yaşamadan boşanma sürecini en az hasarlara atlatabilirler.