Yoksulluk sınırı 1.548 lira

Türkiye Kamu-Sen, mayıs ayı için tek kişinin yoksulluk sınırını 1,548 lira, 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırını ise 3,129 lira olarak hesapladı.

Yoksulluk sınırı 1.548 lira
10 Haziran 2011 Cuma 11:06 tarihinde eklendi.

 

Konfederasyon, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezince hazırlanan "asgari geçim endeksi" sonuçlarını açıkladı. 
     
Buna göre, mayıs ayında bir ailenin aylık gıda harcaması toplamı 764 lira olurken, ortalama 1,545 lira ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yarısını oluşturuyor. 
     
Memur, maaşının yüzde 32,18'ini de konut gideri olarak kiraya veriyor, böylece maaşının yüzde 81,64'ünü gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalıyor. 
     
Memur diğer ihtiyaçlarını karşılamak için maaşının yüzde 18,36'sını kullanıyor, ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için mayıs ayı maaşından geriye 283 lira kalıyor. 
     
Araştırmada, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise 1,179 lira 93 kuruş olarak hesaplandı. 
     
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, araştırmanın yalnızca memurların değil, Türk halkının genelinin içinde bulunduğu içler acısı hali ortaya koyduğunu belirtti. 
     
Koncuk, memur maaşlarına 6 ay için yüzde 4 artış yapıldığını, ancak mayıs ayında özellikle gıda ve giyimde ortaya çıkan enflasyon nedeniyle, memur maaşlarının bir ay içinde yüzde 4 eridiğini ifade etti. 
     
Koncuk, hükümetin 9 yıldır memur maaşlarının erimesine göz yumduğunu belirterek, "Memuru 283 lirayla geçinmeye mahkum edenler, kendileri bu parayla geçinmek zorunda kalsalardı ne demek istediğimizi daha iyi anlarlardı. Memur maaşları mayıs ayı enflasyonu karşısında uçup gitti. Memurlar enflasyona tuş oldu. Yetkililerin memurları sefalet ücreti ile yaşamaya mahkum etmek gibi bir niyeti varsa, bu hayallerinden derhal vazgeçsinler" ifadelerini kullandı.