Yoksulluk sınırı bin 717 lira

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından yapılan Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Yoksulluk sınırı bin 717 lira
17 Ekim 2012 Çarşamba 10:35 tarihinde eklendi, 1.219 kez okundu.

Sendikadan araştırmaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Eylül ayında, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının bin 717 lira 8 kuruş, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin 3 bin 446 lira 7 kuruş, dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamının ise bin 300 lira 11 kuruş olarak hesaplandığı belirtildi. 

     
Eylül ayında, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması toplamının 767 lira 64 kuruş olduğu ifade edilerek, ortalama bin 865 lira ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcamasının maaşının yüzde 41,14'üne, konut geldiğine işaret edildi. 
     
Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül ayı maaşından geriye yalnızca 566 lira kaldığı öne sürülen açıklamada, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un konuya ilişkin şu görüşlerine yer verildi: 
   
''Okulların açılması, soğuk kış günlerinin yaklaşması nedeniyle yapılan hazırlıklar bu aylara denk geliyor. Ekim ayının başında elektrik, doğalgaz ve benzine gelen zamlar da eklendiğinde kamu çalışanlarını zor bir kış bekliyor. Önümüzdeki günlerde de iğneden ipliğe her şeye zam yapılması gündemdeyken, maaşların kuşa döndüğü inkar edilemez bir gerçektir. Bu durumda, kira ve gıda harcamasından sonra maaşından geriye kalan 566 lira ile kamu çalışanları nereye para yetiştirecektir- Son günlerde piyasalarda yeni bir ekonomik kriz endişesi hakim oldu. Her krizde fatura çalışanlara çıkarılırken, krizin kaymağını rant çevreleri yiyor. Bu durumun önlenmesi için zaman varken tedbir alınmalı ve memurlarımızla birlikte tüm dar ve sabit gelirlilerin alım gücü yükseltilerek, piyasalar için yeterli talep yaratılmalıdır. Bilinmelidir ki piyasada yaşanan durgunluğun giderilmesi maaşlarda yapılacak düzeltmelere bağlıdır.''