"Yozgat, Havalimanı'yla dünyaya açılacak"

Vali Abdulkadir Yazıcı, Yozgat nüfusunun büyük çoğunluğunun yurt içinde ve yurt dışında gurbette olduğunu belirterek, ilde yapılacak havalimanı sayesinde, ekonomik ve sosyal anlamda Yozgat’ın dünyaya açılan kapı olacağını söyledi.

Yozgat, Havalimanıyla dünyaya açılacak
15 Ocak 2013 Salı 18:55 tarihinde eklendi, 1.811 kez okundu.

 

Yozgat’a yapılması planlanan Yozgat Havalimanı Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu'nda yapıldı. Vali Abdulkadir Yazıcı, yaptığı konuşmada, Yozgat’a yapılması planlanan havalimanının önemine değindi. Yozgat için rüya olan bir projenin hayata geçirilecek olmasının ülke ve şehre çok büyük katkılar sağlayacağını belirten Vali Yazıcı, "Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü görevlileri ile sık sık görüştük ve bize azami ilgi gösterdiler. Havaalanı projemiz ülkemizin yetiştirdiği değerli devlet, siyaset adamlarının emeğiyle kararıyla başlamış, belli bir sistematik içerisinde devam eden bir projedir. ÇED değerlendirme yönetmeliğine göre yapılacak olan işlerin Yozgat ayağı bugün inşallah bitecek, bu uzun soluklu bir süreç ama önemli bir dönemini, köşe taşını burada yerleştiriyoruz, önemli bir bölümünü burada icra ediyoruz. Nisan ayı itibarıyla ÇED değerlendirmesi müspet bir şekilde tamamlanacak." dedi.
 
Havalimanıyla ilgili çalışmalar için devletin ilgili makamlarına müracaat ederek, işin daha da hızlandırılmasını isteyeceklerini kaydeden Vali Yazıcı, "Bizler devlet adamı olarak, ilimize yapılan bir yatırımın hızlı ve olgun bir şekilde uygun bir şekilde ilimize gelmesini sağlamalıyız. Havalimanının fiziki durumunu, coğrafi yapısını gösteren haritaya baktığımızda da anlıyoruz ki hakikaten bölgenin ihtiyacına cevap verecek, işlevsiz kalmayacak bir havaalanı olacak. Birçok havaalanı yapılırken, birçok tenkitler gündeme getiriliyor. Ama tenkit yapılan havaalanlarının şu an geldikleri konum itibariyle bilet bulunamadığını ve kendi potansiyelinin kendisinin ürettiğini görüyoruz. İnşallah hızlı tren projesi gibi havaalanı projesi de uygulamaya geçtiğimiz zaman, Yozgat’ın süratli bir şekilde kalkınması ve gelişmesi noktasında önemli bir görev ifa edecektir. Ankara'daki ve Kayseri'deki hemşehrilerimizi saymazsak, nüfusumuzun iki üç katının yurt dışında İstanbul, İzmir ve Bursa'da yaşadığını düşünürsek, havaalanının boş kalmayacağına inanıyorum. Havaalanı projesi için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah havaalanı yapılmasıyla ilimizin önemli bir eksiği giderilmiş olacak." diye konuştu.
 
Toplantıda, ÇED raporunu hazırlayan MGS firma yetkilisi Çetin Çakır da yaptığı sunumda, proje ve çevresel etkileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Çakır, Yozgat’a en yakın havaalanının, yaklaşık 130 kilometre mesafede olan Nevşehir ve 220 kilometre mesafede bulunan Ankara ve 190 kilometre mesafede bulunan Kayseri olduğunu vurguladı. Çakır, şöyle dedi: "Yozgat’a yapılması planlanan havalimanı ile özellikle turizm, lojistik, tarım ve gıda gibi sektörlerle ilin büyük ölçüde önem kazanacağı düşünülmektedir. Yapılacak havalimanı, uluslararası uçuşlar için planlandığından, sadece Yozgat’ın değil aynı zamanda bölgenin tamamının ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca, bölgenin yurt dışında çalışan, bir kısmı yurt dışında yerleşik olan işçiler ve ailelerinin seyahatleri ile hac ve umre ziyaretlerinin yüksek potansiyelini de kaldırabilecek kapasitede olması gerekmektedir. Bölgenin turistik ve tarihi değerlerinden Alacahöyük ve Hattuşşaş'a da yakın konumda bulunması nedeniyle, Yozgat Havalimanı'ndan Çorum, Tokat ve Nevşehir'in bir bölümünün de faydalanması sağlanarak, bölgesel bir nitelik kazanması beklenmektedir." 
 
Havalimanı projesi için yapılan tahminlere göre; 2017 yılı için havalimanını 1 milyon 500 bin yolcunun kullanacağı bekleniyor. Çakır, şöyle devam etti: "Alanı kullanacak uçak tipinin Türk Hava Yolları'na ait B-737-800 veya benzer tipte olması planlanmaktadır. 3500 x 45 m boyutlarında 1 adet pist, 240 x 120 m boyutlarında 1 adet apron, 392,5 x 24 metre boyutlarında 1 adet taksirut planlanmaktadır. Ayrıca, iç ve dış hatlar terminal binaları ve havalimanı için gerekli diğer tüm tesislerin yapımı gerçekleştirilecektir. Havalimanı yatırım süresi, 1 yılı projelendirme süresi olmak üzere toplam 4 yıl olarak tespit edilmiştir. Havalimanı ekonomik ömrü 30 yıl olarak planlanmıştır. Ancak havalimanının kullanım talebi doğrultusunda gerekli bakım ve onarım çalışmaları gelişen teknoloji alternatifleri doğrultusunda yapılarak projenin ekonomik ömrünün devamlılığı hedeflenmektedir. Yapımı planlanan havalimanı üst yapı tesisleri de dahil olmak üzere, yaklaşık 420 hektarlık alana ihtiyaç duyulmaktadır. Havalimanı inşaat aşamasında 500 kişinin, işletilmesi aşamasında ise bin kişinin çalıştırılması planlanmaktadır. Ayrıca, günlük ortalama 4 bin 100 kişinin havalimanında verilen hizmetlerden faydalanacağı belirlenmiştir." 
 
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen toplantıya; Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Açıkgöz, daire müdürleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

CİHAN