Yüksek tansiyona dikkat !

Yüksek tansiyonun anevrizmayı tetikleyebileceğini, var olan anevrizmanın yüksek tansiyon sonucu patlayabileceği bildirildi.

Yüksek tansiyona dikkat !
17 Temmuz 2011 Pazar 13:07 tarihinde eklendi, 1.103 kez okundu.

Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, yüksek tansiyonun anevrizmayı (beyinde bulunan bir çeşit baloncuk) tetikleyebileceğini, var olan anevrizmanın yüksek tansiyon sonucu patlayabileceğini bildirdi. 
    
Kuday, yaptığı yazılı açıklamada, Burçin Bildik'in eşini anevrizma yüzünden kaybettiğini, bu olayın anevrizmayı tekrar gündeme getirdiğini belirtti. 
    
Kuday, anevrizmanın, beyin damarlarının zayıf noktalarında oluşan bir çeşit 'baloncuk' olarak tanımlandığını, beyin kanamalarının en büyük nedeni olan anevrizmaların yırtılmadan fark edilmesinin ise yaşamsal önem taşıdığını vurguladı. 
    
Anevrizmanın adeta "pimi çekilmiş bir bomba" olduğunu kaydeden Kuday, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 
    
"Anevrizma sonucu meydana gelen beyin kanamalarında, hastaların en kısa sürede hastaneye yetiştirilmesi gerekiyor. Bu tip kanamaların, çoğu zaman hiçbir ön belirtisi yoktur. Anevrizma kanamışsa baş ağrısı ani gelir ve çok şiddetlidir. Hastaların bir kısmı hemen, bir kısmı da saatler içinde kaybedilir. Hastaneye ulaşma şansını yakalayan bir kısım hasta ise kurtulur. Bu hastalara hemen müdahale edilmesi lazım, zaman altın değerindedir. Zamanında geldiği için çok sayıda hastayı kurtardığımız olmuştur. Elçin Zeynep Bildik'in anevrizmasının denizde kanaması tamamen tesadüf. Denizde de olur, araba kullanırken de olur, uykuda da olur, her yerde olabilir, yani eforla ilgisi yok. Ama şuuru kaybolmuşsa boğulma devreye girebilir. Bu hastaların hiç vakit kaybetmeden merkezlere hemen nakledilmesi lazım. Bu hastalar hastaneye ulaştığında hepsine anjiyo yapma zorunluluğumuz vardı, bu da zaman alıyordu. Bugün CT anjiyo, tomografik anjiyolarla neticeyi hemen görüp akabinde de dakikalar içinde ameliyata girme şansımız var." 
    
Sanatçı Ebru Gündeş'in de zamanında hastaneye yetiştirildiği için kurtulduğunu bildiren Kuday, "Pek çoğu da bu şekilde kurtuluyor. Yüksek tansiyon anevrizmayı tetikleyebilir. Var olan anevrizma yüksek tansiyon sonucu patlayabilir. Bu tip kanamaların mevsimle, sıcakla ya da soğukla ilgisi yoktur. Bütün mesele, o kişide o anevrizmanın olmasıdır, anevrizma er ya da geç kanar. Ara sıra özellikle enseden gelen şiddetli baş ağrısı yaşıyorsanız, bunu hayatınızda hissetmediğiniz şiddette bir ağrı olarak tanımlıyorsanız, mutlaka bir sağlık merkezine başvurun" ifadelerini kullandı.