Yumurtadan şampiyon çıktı

Dünyanın 1 numaralı tenisçisi olarak kabul edilen 24 yaşındaki Grand Slam şampiyonu Sırp Novak Djokovic, yumurta kapsülü şeklinde dizayn edilen özel bir basınç cihazının içinde form tuttuğunu söyledi.

Yumurtadan şampiyon çıktı
30 Ağustos 2011 Salı 10:33 tarihinde eklendi, 1.084 kez okundu.

 

Önceki söyleşilerinde, başarısının sırrını uyguladığı gulütensiz diyete borçlu olduğunu belirten Djokovic, geçen hafta düzenlenen bir basın toplantısında basınç kapsülünden faydalandığını açıkladı.

ABD’nin California eyaletinde bulunan CVAC Systems şirketinin tasarladığı ve dünyada yalnızca 20 adet bulunan kapsülün, 75 bin dolar (130 bin lira) değerinde olduğu öğrenildi. 2 metre uzunluğunda, yaklaşık bir metre eninde olan ve 2 metre genişliğinde açılan kapağıyla bir bronzlaşma makinesini andıran cihazın, atletlerin kanı oksijene doyurmak ve hücrelerin yenilenmesi için kullandığı 5 bin dolarlık (8 bin 700 lira) basınç odalarından daha kapsamlı olduğu belirtildi.
 
Yasaklı listede yok
Basınç odası, bilgisayar kontrollü bir vana ve vakumun pompası, yüksek basınçta ritmik aralıklarla kasları sıkıştırıyor. Günde 20’şer dakikadan haftada 3 kez kullanımı önerilen kapsül, alyuvarları oksijenle doldurup laktik asitten arındırarak hücrelerin yenilenmesine yardımcı oluyor. Kapsülden memnuniyetini belirten Djokovic, “Kaslarıma katkısından çok, yorucu bir maçtan sonra kullandığımda kendime gelmemi sağlıyor. Çok ilginç bir teknoloji” diye konuştu. Dünya Anti-Doping Kurumu, 2006’da, sporcuların kullandığı oksijen çadırlarının “başarılarına gölge düşürdüğü ve sporun ruhuyla örtüşmediği” prensibini tüzüğüne eklemiş, fakat tüm ileri incelemeler tamamlanmadığı için yasaklar listesine eklememişti.
 
İlk sırada
Erkekler dünya sıralamasının 13 bin 920 puanla ilk sırasında yer alan Sırp tenisçi Novak Djokoviç, en çok kazanan tenisçiler sıralamasında 18 milyon dolar gelirle dördüncü sırada bulunuyor. 24 yaşındaki tenisçi, basınçlı yumurta sayesinde ABD Açık Tenis Turnuvası’nda tekrar başarıya ulaşacağına inanıyor.