"Yunan adaları peş para etmez"

Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Yunan adalarının satışıyla ilgili, “Yunanlılar hiç boşuna 'Adaları Satarız' diye heveslenmesin. Bu adalara yatırım yapılabilmesi mümkün değil. Ayrıca bürokrasi açısından Yunanistan Türkiye'ye göre çok daha hantal ve prosedürü aşabilmek çok daha zor” dedi.

Yunan adaları peş para etmez
27 Eylül 2011 Salı 13:16 tarihinde eklendi.

 

Satışa çıkan Yunan adalarına talip olduğunun hatırlatan İnan, Yunan adalarıyla ilgili teklif geldiğinde adaların fiyatlarının kendilerine kışkırtıcı geldiğini, ancak gezdiğinde satılık olan tüm Yunan adalarının tamamının denizin ortasında adeta taş yığını olduğunu gördüğünü kaydetti.
 
“Orayı bana bedava verseler üzerine imalat yapılabilecek durumda değil. Yunanlıların adalardan herhangi bir beklenti içine girmesi bana göre imkansız. Yunanlılar hiç boşuna umutlanıp da 'biz adaları satarız, buradan para gelir' diye heveslenmesin. Bu adalara yatırım yapılabilmesi mümkün değil. İşin detaylarına girdikçe problemleri gördük. Türkiye'deki bürokrasid en şikayet ediyoruz ya Türkiye bürokraside Yunanistan'a göre 10 kat önde. Yunanistan Türkiye'ye göre çok daha hantal ve prosedürleri aşabilmek çok daha zor” dedi.
 
"GARİP ADA İLE BİR DEVLET BAŞKANI İLGİLENİYOR"  
 
Garip Ada ile ilgili gelişmelerden de bahseden İnan, imar işleriyle ilgili Turizm Bakanlığı'ndan yetki aldıklarını, prosedürlerin tamamlanmasından sonra Haziran 2012'de inşaata başlayabilecek duruma geleceklerini kaydetti.
 
Fikret İnan, “Temmuz ayında hem Türkiye sahillerini dolaştım hem de Yunan adalarını gezdim. Böyle bir ada (Garip Ada) Maldivler'de yok. Adadan denize girdiğinizde onlarca metre yürüyebiliyorsunuz. Adada 50 villa otel mantığı ile çalışacak, 101 tane de süit odalı otel olacak. Bu mantık çerçevesinde denizin üzerinde ay yıldız ve AB'yi simgeleyen logoyu yapacağız. Bu şekilde proje devam ediyor. Önümüzdeki sene haziranda inşaatına başlayabileceğimiz noktaya geleceğiz” dedi.
 
Fikret İnan, şunları kaydetti:
 
“Garip Ada ile ilgili şu anda Türk menşeli ABD'de yaşayan bir kişi, İki Avrupa firması ve Türk Cumhuriyetleri'nden bir devlet başkanı ilgileniyor. Bunların haricinde biri dünyaca ünlü inşaat firması olan 3 de Arap inşaat firması var. 200 milyon dolara burayı bu kişilere verebileceğimizi söyledik. Bazı teklifler aldık ama biz 200 milyon doların altında burayı satmak istemiyoruz. Adayı satarsak bu parayı Türkiye'de inşaat yatırımlarında kullanacağız. Adayı 400 bin metrekare olarak düşünürsek, metrekaresini 500 dolara satmış oluyoruz. 140 milyon dolar teklif eden oldu, bu teklifi kabul etmedik. Beklemedeler. Ancak illa satacağız diye bir şey yok, Fiyapı burayı satmazsa buraya 100 milyon dolar yatırım yapma planım var. Adayı bitmiş haliyle minimum 500 milyon dolara çok rahat satabilirim. Her iki alternatif de bizi mutlu edecek alternatifler.”