Yunanistan, Schengen’den atılıyor

Düştüğü ekonomik bunalımdan çıkabilmek için Avrupa Birliği’nden destek bekleyen Yunanistan’ın Schengen’den atılması gündemde.

Yunanistan, Schengenden atılıyor
15 Eylül 2011 Perşembe 08:48 tarihinde eklendi.

 

Ekonomik krizin vurduğu Yunanistan şimdi de Schengen şoku ile sarsıldı. Düştüğü ekonomik bunalımdan çıkabilmek için Avrupa Birliği’nden destek bekleyen Yunanistan’ın Schengen’den atılması gündemde. 
 
Financial Times gazetesinin haberine göre, Avrupa Birliği, Yunanistan’ı Schengen anlaşmasından atmaya karar verdi. Gerekçe olarak da Türkiye’den Yunanistan’a her yıl 26 bin’den fazla kaçak mültecinin geçerek, buradan AB ülkelerine dağılması gösterildi.
 
Kaçakların geçiş ülkesi
 
Aşırı sağ Danimarka Halk Partisi’nin Avrupa Parlamentosu Üyesi Morten Messerschmidt de kararı doğrularak, “Karar yerinde alınmış ve gerekli olarak atılmış bir adımdır” diye yorumladı.
 
Financial Times’in haberinde Yunanistan’ın, başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelerden kaçak gelen mültecileri önlemekte güçlük çektiği, bu nedenle AB’nin Yunanistan’ı Schengen’den atma teklifi hazırladığı ve kararın Cuma günü alınacağı yer aldı. Morten Messechmidt “Yunanistan her alanda AB için sorunlu çocuk. Sadece ekonomik açıdan değil, adalardan oluşan sınırlarını tel örgülerle çevirmek mümkün olmadığı için, ülkeye Türkiye üzerinden binlerce kaçak mülteci geliyor. Mülteciler Yunanistan’dan AB ülkelerine kolayca seyahat edebiliyorlar. Bu nedenle artık Yunanistan’a, AB ile ilişkilerinin artık sona ermek üzere olduğunu hatırlatmak ve el sallamak gerekir. AB’nin iç sorunlarını görmeye başlaması çok önemli. Artık ne pahasına olursa olsun bazı işbirliklerinin yürütülemeyeceği anlaşılmaya başlandı. Bu Yunanistan’a karşı ilk adım. Daha sonra iflas eden Yunanistan’a karşı nasıl bir karar alınacağını bekleyip göreceğiz” dedi. 
 
2010 yılında Avrupa’ya 104 bin kaçak göçmenin gittiği ve bunların 88 bininin Yunanistan üzerinden Avrupa’ya giriş yaptığı belirtiliyor. Yunanistan, sınır güvenliğini artırmak amacıyla 2006-2013 yılları için Avrupa Birliği’nden 350 milyon euro yardım sağlamıştı.
 
Sarkozy, Yunanistan’ı kurtarmakta kararlı
 
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, mali kriz içindeki Yunanistan’ın kurtarılması için gerekli yardımın yapılması konusunda kararlı olduğunu söyledi. Bakanlar kurulu, Sarkozy’nin başkanlığında dün Elysee Sarayı’nda toplandı. Hükümet sözcüsü Valerie Pecresse, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı, bakanlar kuruluna, Yunanistan’ı kurtarmak için gerekli yardımın yapılması konusunda kararlı olduğunu, ancak, Yunanistan’dan da borç krizinin aşılması konusunda elinden gelen çabayı göstermesini beklediğini söyledi” diye konuştu. Valerie Pecresse, Sarkozy’nin “Fransa’nın bu konudaki kararlığını bakanlar kurulunda bir kez daha teyit ettiğini” bildirdi. Sarkozy, Yunanistan’ın borç krizi ve Avrupa bankalarının yaşadıkları sorunlar konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou ile akşam saatlerinde telekonferans yaptı.
 
Rehn: Yunanistan’ın temerrüde düşmesinin sonuçları dramatik olur
 
Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması ya da temerrüte düşmesinin sonuçlarının dramatik olacağını söyledi. Rehn Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, ağır borç yüküyle mücadele eden Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının ya da temerrüte düşmesinin, yalnızca Yunanistan için değil aynı zamanda Euro Bölgesi’ne üye tüm diğer ülkeler, Avrupa Birliği ve dünyanın geri kalanı için politik, sosyal ve ekonomik anlamda dramatik bir maliyeti olacağını vurguladı.
 
AB dönem başkanı Polonya Maliye Bakanı Jacek Rostowski, Euro Bölgesi’ndeki borç krizi nedeniyle Avrupa’nın bütünüyle tehlikede olduğu uyarısında bulundu. Rostowski, “Euro Bölgesi’nin bölünmesi halinde AB hayal edilebilecek tüm sonuçlarıyla birlikte hayatta kalamaz” dedi.