''Yunanistan için karanlık dönem sona erdi"

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ''Yunanistan için çok gri, çok karanlık bir dönemin kalıcı olarak kapatıldığını'' söyledi.

Yunanistan için karanlık dönem sona erdi
27 Kasım 2012 Salı 22:44 tarihinde eklendi.

 

Ülkenin borcuyla ilgili dün Avro Bölgesi maliye bakanlarının Eurogrup toplantısında aldığı kararlara ilişkin ulusa seslenen Başbakan Samaras, açıklamasına, ''Dün Yunanistan için çok gri, çok karanlık bir dönem resmen sona erdi, kalıcı olarak kapatıldı'' diyerek başladı.
 
''Yunanistan, itibarını yeniden kazanmayı başardı. Sonsuz kemer sıkma programını, kalkınma ve reformlar gerçekleştirmeyi cesaret eden programa dönüştürüp, borcunun yeniden çözülebilir olması için temeller atmayı başardı'' diyerek açıklamasına devam eden Samaras, ''Avro para biriminde kalmayı başardık. Avro birimi dışında acılar ve ülkeyi daha büyük tehditler bekliyordu'' ifadesini kullandı.
 
Dün yapılan anlaşmayla anında 34,5 milyar avroluk yardım paketinin serbest kalacağını ve bu miktarın sadece yüzde 10'unun faiz ve kreditörlere gideceğini yineleyen Samaras, kalan paranın herhangi bir şekilde ülkede kalacağını söyledi.
 
Samaras, ''Bu yardım paketinden 7 milyar avro doğrudan reel ekonomiye gidecek. Kalan 9 milyarlık yardım paketi ise önümüzdeki üç ay içinde serbest kalarak onun da çoğunluğu reel ekonomiye gidecek'' dedi. 

Ülkenin borcunun hafifletilmesine de değinen Samaras, şöyle konuştu:
 
''Her sene daha fazla borçların arttığı, her sene faizlere daha yüksek ödemeden dolayı beli bükülen ve avro para biriminden çıkma korkusu olan bir ülkenin geleceği yoktur. Şimdi bütün bunları kalıcı olarak bir kenara atıyoruz ve ülkenin yeniden kalkınması için yol açılıyor.'' 
     
''Artık tasarruf önlemi alınmayacak''
     
Antonis Samaras, yeni acı verici tasarruf önlemleri alınmayacağını kaydederek, ''Ücret ve emekli maaşlarında yeni acı verici kesintiler olmayacak. Aksine koyduğumuz hedefleri aştıktan sonra tüm adaletsizlikler düzeltilecek'' diye konuştu.
 
Samaras ayrıca uyguladığı stratejinin haklı çıktığını belirterek, ''Müzakereler reklam edilmez, yapılır'' ifadesini kullandı ve hükümet ortakları PASOK partisinin lideri Evangelos Venizelos ile DİMAR'ın lideri Fotis Kuvelis'e destekleri için teşekkür etti. 
     
 ''Karar Yunanistan'ı avroda tutuyor'' 
     
Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras da Avro Bölgesi ve IMF'nin aldığı önemli kararın Yunanistan'ı avro para biriminde tuttuğunu ve borcu düşürerek, borç ve durgunluktan çıkmak için çok büyük şans verdiğini söyledi.
 
Avro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısında alınan kararlar hakkında Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen Yannis Sturnaras, ''Borcun GSYH'ye oranının yüzde 20 civarında bir düşüşle 2020'de GSYH'nin yüzde 124'üne çekilmesi bekleniyor. Yunanistan, Avro Bölgesi'nde bulunun diğer ülkelere bakarak artık çok düşük faizle borç alıyor'' dedi.
 
Kutlama zamanı olmadığını ifade eden Sturnaras, ''Kutlama zamanı değil, şimdi düşünme ve ilerleme zamanı. Bize verilen bu büyük şansı değerlendirme zamanı, özellikle Yunan halkının yaptığı bunca fedakarlıktan sonra'' diye konuştu.
 
Soruları da cevaplayan Sturnaras, kredi ortalama faiz oranının euribor +150'den euribor +50 puan bazına çekileceğini, yardım diliminin serbest kalması için kararın Eurozone ülkelerinin ulusal parlamentolarından hemen geçeceğini ifade etti.
 
Yardım paketinin 34,4 milyar avroluk ilk diliminin 13 Aralık'ta serbest kalacağını belirten Sturnaras, ulusal parlamentolardan kararın daha önce geçmesi takdirde, dilimin de daha önce serbest kalacağını belirtti.
 
Kalan 9,3 milyar avroluk yardımın 2013 yılının Mart ayına kadar alınacağını belirten Sturnaras, yardımın 3 dilim halinde geleceğini ve bu dilimlerin eşit miktarda olmayacağını kaydetti.