Yunanistan'da ırkçılık karşıtı gösterilerde gerginlik

Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir gencin ırkçı Altın Şafak üyesi tarafından öldürülmesi ülke genelinde düzenlenen ırkçılık karşıtı gösterilerle protesto edildi.

Yunanistanda ırkçılık karşıtı gösterilerde gerginlik
19 Eylül 2013 Perşembe 08:19 tarihinde eklendi.

Atina’da salı gecesi 34 yaşındaki Pavlos Flessas’ın ırkçı Altın Şafak üyesi tarafından öldürülmesi, ülke genelinde sol gruplar tarafından protesto edildi. Atina'daki eylem, Flessas’ın hayatını kaybettiği Keratsini’deki kafeterya yakınında gerçekleşti. Irkçılık karşıtı gösteriye binlerce kişi katıldı. Gösteri sırasında polis ile eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Eylemciler polise taş, tahta parçası ve molotof kokteyli ile saldırdı. Yaşanan gerginlik üzerine polis göz yaşartıcı gaz ve gaz bombası kullandı. Eylemde onlarca konteynır da eylemciler tarafından ateşe verildi. Gerginliği fırsat bilen bazı eylemcilerin ise mağaza ve bankalara zarar verdikleri, kuyumcu dükkanlarını da yağmaladıkları görüldü.

Bu arada ırkçılık karşıtı gösteriye katılmak için olay yerine gelen aşırı sağ Bağımsız Yunanlılar Partisi lideri Panos Kamenos, yumruklu saldırıya uğradı. Burnundan yaralanan Kammenos, civardaki ambulansta ayakta tedavi gördü. Sağlık durumunun iyi olduğu açıklanan Kammenos, otomobiliyle olay yerinden ayrıldı.

Yunan polisi, Atina’daki eylemler sırasında 65 kişinin gözaltına alındığını duyururken, bu kişilerden 23’ünün yarın savcılığa sevk edilecekleri açıklandı.

ÜLKE GENELİNDE POLİS İLE EYLEMCİLER ÇATIŞTI

Öte yandan Selanik başta olmak üzere ülke genelindeki büyük şehirlerde de ırkçılık karşıtı gösteriler düzenlendi. Selanik’te ana muhalefet Radikal Sol İttifak ve diğer sol grupların organize ettiği protesto gösterilerine binlerce kişi katıldı. Selanik’te de polis ile eylemciler arasında çatışma yaşandı. Polise taş ve benzeri maddeler atan gruba polis, göz yaşartıcı gaz ve gaz bombası ile müdahale etti. Onlarca gösterici gözaltına alırken, mağaza vitrinleri ve çöp konteynırları zarar gördü. Polis, göstericilerin Selanik’teki Altın Şafak bürosuna yaklaşmasına izin vermedi.

Yunan gencinin ırkçı bir kişi tarafından öldürülmesi üzerine Gümülcine, Dedeğaç, Larisa, Karditsa, Patra, Serres, Kavala ve Volos gibi onlarca şehirde daha gösteri düzenlendi. Bu şehirlerde de eylemciler ile polis çatıştı.

AVUKATSIZ KALDI

Bu arada cinayeti işlediğini itiraf eden 45 yaşındaki Altın Şafak üyesi Yorgos Rupakias, dün akşam Pire savcılığına ifade verdi. Ayda en az 10 defa Altın Şafak bürolarına uğradığını anlatan zanlı, cumartesi günü tekrar ifade verecek. Zanlıdan başka olayla ilişkili 3 kişinin daha gözaltına alındığı, bu kişilerin ise bugün öğleden sonra ifadelerine başvurulacağı bildirildi. Bu arada hiçbir avukat, zanlının davasını üstlenmedi.


CİHAN