Yunanistan'da referandum bilmecesi

YUNANİSTAN kreditörlerin mali destek karşılığında talep ettikleri kemer sıkma önelerinin uygulanmasını referandumla halka sormak için sandık başına gidiyor.

Yunanistanda referandum bilmecesi
04 Temmuz 2015 Cumartesi 15:57 tarihinde eklendi.
Başbakan Aleksis Çippras seçmenden Yunan halkına dayatılan pakete hayır demelerini istedi. Komşuda yaşanan ekonomik kriz sonrası hükümetin bankaları kapatmasından sonra hafta başından beri günlük nakit ihtiyaçlarını ATM’lerden karşılalayan halk bu duruma alıştı.
 
Yunanistan’da Ocak ayında yapılan genel seçimlerden sonra iktidara gelen Syriza Lideri Aleksis Çipraz başkanlığında kurulan hükümetin ülkede uzun süredir yaşanan ekenomik krizin çözümü konusunda Avrupa Birliği’nin sunduğu paketin hayata geçirilmesi konusunda yaşanan anlaşmazlığı referandumla çözülecek. Avrupa Birliği’nin borçmların ödenmesi ve mali yardıkm konularında yaşanan sorunlar, kredi kuruluşların borçların yapılandırılması konusundaki kemer sıkma önerilerine rest çeken Yunan Başbakanı Aleksis Çipras sandık başına gidecek halktan hayır oyu vermelerini istedi. Başbakan Çipras referanduma saatler kala Atina’dan halkın daha önce de kendilerine sunulan ültimatomları iade etitğini bir kez daha sandıkta hayır diyerek ülkeye dayatılan kemer sıkma programını çöpe atacağını söyledi.
 
ATM KUYRUĞUNA ALIŞTILAR
 
Yunanistan hükümetinin kararından sonra Pazartesi gününden beri bankaların kapalı olması nedeniyle halk nakit ihtiyaçlarını ATM’lerden karşılıyor. Günlük 60 eoru çekme limitina rağmen bankaların bozuk olmadığı gerekçesi ile 50 eoro ödemesi kuyrukta bekleyip nakit parayı alanları kızdırıyor. Ancak Yunananlılar ilk günlerden farklı olarak ATM’lerden para çekme konusunda yoğun tepki göstermiyor. İlk günlerde ATM’ler önünde oluşan kuyruklarda azaldı. Yunanlılar ilk günlerdeki paniği üzerlerinden atarak günlük yaşama döndükleri ve şehir merkezlerindeki kafelerde buluşarak kendi aralarında referandumla ilgihli kendi aralarında değerlendirme yapmayı tercih ediyorlar.
 
BASKI VAR
 
Yunanistan’da Türkelerin yoğun olarak yayşadığı Batı Trakya’da seçmenler referandumun tam olarak ne anlama geldiği konusunda fikir birliğine varamadı. Ülkede bir kanadın geçimini ağırnlıklı olarak tütün ve pamuk üretiminden sağlayan soydaşlara, ‘AB tarımdaki desteklemeleri kaldıracak’ şeklinde telkinde bulunarak referandumda evet oyu istiyor. Ancak Batı Trakya’daki iktidardaki Sriza’nın üç milletvekili Gümülcine’den Mustafafa Mustafa, Ayhan Karayusuf ile İskeçe’den Hüseyin Zeybek soydaşların korkutulduğunu ve ülkede yaşanan ekonomik krizin aşılması ve dayatılan ekenomik program için hayır oyu vermelerini istiyor.
 
MUSTAFA MUSTAFA: TOPLUMSAL ADALET SAĞLAYAN EKENOMİK PAKET İSTİYORUZ
 
Sriza Gümülcine Milletvekili Mustafa Mustafa, hükümet kurulduktan sonra dört aydır AS ile sürdürülen müzakerelerden istenilen bir sonuç çıkmadığını söyleyerek, “Elimize tutuşturulan referandum kabul edilebilecek bir referandum değil. O açıdan hükümetimiz bu referandumu halk oyuna sunmayı kararlaştırdı. Burada söz konusu olan Yunanistan’ın Avrupa birliğinden çıkıp çıkmayacağı veya Euro para biriminden çıkıp çıkmayacağımız değil. Bu bize sunulan ekonomik paketi kabul edip etmediğimizdir. O açıdan Biz halkımıza sesleniyoruz daha da krize katmerlendirecek, toplumumuzu daha da felakete götürecek bir ekonomik paketi istemiyoruz. Bunun yerine Avrupa birliği IMF, Avrupa merkez bankası ile ciddi görüşmeler istiyoruz. Bu görüşmelerden sürdürülebilir bir ekonomik paketinin ve toplumsal adaleti sağlayacak uygulamaların yaşama geçirilmesini istiyoruz. Hayır çıkması hükümetimizin müzakereler sürecinde çok daha güçlü olmasını sağlayacaktır. Eninde sonunda Avrupa Birliği içerisindeki aklı selim güçlerin olumlu uzlaşmaya geleceğine inanıyorum. Hükümetimizin konumunun güçlenmesi için toplumumuzdan hayır oyu bekliyoruz. Evet çıkarsa da halkımızın kararını saygılıyız. Referandum çok demokratik bir eylemdir. Toplumun kendini ifade etme biçimidir. Bu doğrultuda da Anayasanın ve kurulu kurumların talepleri doğrultusunda biz çalışmalarımız sürdüreceğiz.ödedi.