Yunanistan'la bayram havası

Türkiye ve Yunanistan arasında bu yıl ilk kez it dalaşı yaşanmadı. Yunan basını uçakların karşılaştığını ancak zorlamaya girmediğini söylüyor. Ege adalarında ise Türk turist sayısı yüzde 98 arttı

Yunanistanla bayram havası
17 Ağustos 2011 Çarşamba 08:39 tarihinde eklendi, 1.376 kez okundu.

 

Ege’de 2011, barış yılı oldu. Bir yandan Türk ve Yunan savaş uçaklarının Ege semalarında giriştiği “it dalaşları” sonlanırken, diğer yandan Ege’deki Yunan adaları Türk turistlerle dolup taştı, ekonomki kriz yaşayan Yunan ekonomisi de bu sayede canlandı.
 
Ege’deki Yunan hava sınırı ihtilafı nedeniyle, iki ülke savaş uçaklarının “it dalaşı” olarak tanımlanan “savaş pozisyonuna girişmeleri” son yıllarda rekor seviyeye ulaşmıştı. Neredeyse dünyanın başka hiçbir yerinde rastlanmayan bir sıklıkta Türk ve Yunan savaş uçakları arasında gerçekleşmeye başlayan it dalaşları 2011 yılında adeta bıçak gibi kesildi. Geçmişte ölümcül kazalara da neden olan it dalaşı, Ege’de tırmanan gerginlik sonunda  2009 yılıda 237 vaka ile tavan yapmıştı. Bu yıl ise henüz hiç it dalaşı yapılmadı. 2010 yılından itibaren sağlanan bu büyük düşüşün iki ülke arasında süren ve içeriği açıklanmayan müzakerelerde varılan bir anlaşma veya tarafların “sessiz mutabakatı”nın bir ürünü olduğu düşünülüyor.  Yunan medyası geçtiğimiz dönem, iki ülke savaş uçaklarının Ege’de karşılaştığını ancak birbirlerini uzaktan denetlediklerini, it dalaşı gerektirecek zorlamalara girişmediklerini yazdı.
 
‘Türk turist rekoru’
Ege semalarında barış rüzgarları eserken denizde de Türkiye’den Yunanistan’a turist akını yaşanıyor. Atina’dan yapılan açıklamalara göre Yunanistan’da turizm bu yıl yüzde 13 artış gösterirken, Türkiye’den gelen turist sayısında yüzde 98’lik bir patlama görüldü. Türk turistten nasibini en çok Ege kıyıları karşısındaki Yunan adaları alıyor. Resmi hesaplamalara göre bu yıl adalara gidecek Türk turist sayısının 30 bini geçeceği tahmin ediliyor. Resmi kayıtların dışında son haftalarda yatlarla adalara geçen ancak vizesi olmayan çok sayıda Türk turist olduğu bildirildi. Yunan medyasına göre bölgedeki Yunan Liman Polisi’nin Türk yatlarına pasaport ve vize kontrolü yapmasına adalardaki Yunan turizm işletmecilerinden “büyük tepki ve itiraz” geliyor, Türk turiste “dokunulmaması” talep ediliyor. Aralarında Rodos ve İstanköy de bulunan Onikiada’lar zinciri turizm işletmecileri, Yunan yetkililerden “Türk turist para getiriyor oysa biz eziyet çektiriyoruz” diye yakınıyor.
 
İki gemiden birinde Türk
Selanik şehri de Türk turistlerin akınına uğradı. Açıklamalar göre THY’nin sefer başlattığı son iki ay içinde 3 bin Türk turist Atatürk’ün doğduğu şehre geldi. Yeni Selanik belediye başkanı Yanis Boutaris’in insiyatifi ile başlayan gemi gezisi turizmi çerçevesinde de Selanik’e turist indiren her 2 turistik gemiden 1’i Türk turist taşıyor. Yunanistan’a Türk turist akımına en önemli neden olarak komşu ülkenin ekonomisindeki zor durum nedeniyle turizm sektöründe faaliyet gösterenlerin yüzde 35-40 indirimli fiyat uygulamaları gösteriliyor.
 
İt dalaşı nedir?
İt dalaşı rakip ama aralarında savaş olmayan ükelere ait savaş uçaklarının birbirine ateş etmeden, silah sistemlerini karşılıklı kilitlemeyi amaçlayan, bir tür tehlikeli savaş oyununa verilen isim. İki ülkeye ait savaş uçaklarının birbiri çevresinde burgu gibi dönüşlerle taciz için manevra yapması anlamında da kullanılıyor. TSK’nin resmi rakamlarına göre bu yıl iki ülkenin uçakları bu yıl 108 kez karşılaştı, Ancak Yunanistan’da yayımlanan haberlere göre önceki yıllarda can kaybına da neden olacak şekilde saldırgan bir it dalaşı, yani sert manevralar gerçekleşmedi.
 
dipnot
Ege’de  2009’da 237, 2010’da ise 13 it dalaşı yapıldı.

Milliyet