Yurt müdürü ''Vicdanım rahat'' dedi, herkesi suçladı

ADANA'nın Aladağ İlçesi'nde 12 kişiye mezar olan kız yurdunun tutuklanan müdürü Cumali Genç'in ifadesi, bu yurttaki ihmaller zincirini ortaya koydu.

Yurt müdürü Vicdanım rahat dedi, herkesi suçladı
07 Aralık 2016 Çarşamba 15:33 tarihinde eklendi.
ADANA'nın Aladağ İlçesi'nde 12 kişiye mezar olan kız yurdunun tutuklanan müdürü Cumali Genç'in ifadesi, bu yurttaki ihmaller zincirini ortaya koydu.
 
Genç'in ifadesinde yangından önceki dönemlere ait ihmallerin yanı sıra, facia sırasında itfaiyenin yetersizliği ve yurttaki ihmaller de detayları ile ifadede yer aldı. Olay günü yurtta yangın tüpü olmadığını, kendilerinin yanı sıra öğrencilerin de yangın söndürme eğitimi almadığını, güvenlik görevini servisçinin sağladığını, müfettişlerin eksiklerle ilgili raporundan haberi bulunmadığını itiraf eden müdür Camali Genç ifadesinde, müdahalede bulunan itfaiye ekibinin oksijen tüpü ve merdiven yetersizliğine dikkat çekti. Öğrencilerin ifadelerinde yangın anı ve kusurlar tam olarak aydınlandı. Öğrenciler ayrıca, sabah 04.00'te uyandırılarak namaz kıldıklarını, isteyenlere de dini eğitim verildiğini de söyledi.
 
Yangında, kendisini ziyarete gelen 6 yaşındaki çocuğu Sera Betül Genç ölen, eşi yaralanan, 6 kişi ile birlikte tutuklanıp Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmayı bekleyen, 1 yıldan bu yana Süleymancılar'a ait özel yurtta aynı görevde bulunan Cumali Genç'in 6 sayfalık ifadesinde dikkat çeken ihmaller zinciri ile ilgili sözleri özetle şöyle:
 
* Olay günü Adana'daydım, saat 19.00 sıralarında Aladağ'a girdiğimde yangından güvenlik görevlisi Mahmut D.'nin bildirmesi ile haberim oldu. Bu kişinin güvenlik sertifikası yok. 2015 denetiminde bildirilen eksiklikleri gidermiştik. 2016'da denetlemesinde yerleşim planına uygun kullanılmadığı, yeterli hizmetli ve belletici görevlendirmesinin yapılmadığı hususlarını hatırlamıyorum.
 
* Yangın yerine ulaştığımda üçüncü kata kadar tutuşmuş olduğunu, alevlerin çatıya ulaştığını gördüm. 1'inci kattaki çocukların pencerelerde olduklarını gördüm. Komşulardan biri elektrikçi merdiveni denilen alüminyum merdiven getirmişti. Getirilen diğer merdiveni de oturma odasının diğer penceresine dayandı. 
 
* Bu arada vatandaşlar merdivenin üzerine çıkarak yukarıdaki çocukları ve bayanları bu merdivenden indirmekteydi. Ben de merdivenlerin yanında yerde bulunan yorganı alarak orada bulunan vatandaşla açıp öğrencilerin bu yorganın üzerine atlamalarını istedik. Bizim açtığımız yorgana 4-5 çocuk atladı, kurtuldu. Merdiveni üçüncü kata yetiştirmeye çalıştıysak da kısa geldi. Yurdun arkasındaki yangın merdiveninden yukarıya çıkmaya çalıştık ama maske ve elbise olmadığından yoğun duman sebebiyle çıkamadık. İtfaiye görevlileri ve diğer görevliler yurdun üçüncü katına ulaşamadıklarından sadece yukarıya su sıkmakla yetindiler.
 
YANGIN TÜPLERİ O GÜN ALINMIŞ
 
Tutuklanan müdürü Cumali Genç, facianın olduğu günün sabahında Mahmut D. çocukların yangın tüpü başlıklarıyla oynamaları sonucu bunların basıncının azaldığını görünce değiştirmek için görevlileri çağırdığını söyledi. 
 
Genç, "Gelip bu tüpleri almalarına rağmen yerine bir yedek tüp bırakmamışlar" dedi.
 
İTFAİYEYE SUÇLAMALAR
 
Yurt Müdürü Cumali Genç, yangını söndürmeye gelen itfaiyeyi de suçlarkan şunları söyledi:
 
* Olay itfaiyenin tamamen bu konudaki yetersizliğinden ve itfaiye aracının merdivenli müdahale aracının bulunmamasından, merdivenlerinin üçüncü kata yetişecek şekilde uzun olmamasından, itfaiye görevlilerinin yeterli donanıma sahip olmamasından kaynaklanmıştır. Eğer yukarıdaki müdahaleler yapılabilseydi bütün öğrencilerin kurtarılabileceğini düşünüyorum. 
 
* Yangın sırasında üçüncü katta bulunan öğrencilerden yangın merdivenine yönelen kimse de olmamıştır. Ben çocukların yönelmek için fırsatlarının olmadığını düşünüyorum. Yangın ve duman birden bastırdığından belleticiler dahi üçüncü kata çıkamamış. 
 
* Yangın söndürüldükten sonra gelen itfaiye araçlarında yangın merdiveni vardı. Yangın sırasında üçüncü kata ulaşılamadığından çaresizlikten üçüncü kattaki pencerelere camlarını kırmak için vatandaşlarla taş attık. Olay yerine gelen itfaiye ekiplerinde ne oksijen tüpü ne maske, ne de ekipman vardı. Yangına müdahale çoğunlukla vatandaş tarafından yapıldı. İtfaiye ekipleri yetersiz kaldı. Kurtulanları da çoğunlukla vatandaşlar kurtardı.
 
YANGIN KAPISININ NASIL OLACAĞINI BİLMİYORMUŞ
 
Cumali Genç, bu konudaki iddialarını şöyle sürdürdü:
 
* Yangın merdiveninin kapılarının birkaç kez denedim. Herhangi bir bozukluk yoktu. Yurdun yangın merdiveni kapılarının normalde yanmaz ve belli bir süre dayanması gereken maddeden olması gerektiğini bilmiyordum. Ruhsatı böyle olduğu için araştırmadım. Ben yangınla ilgili herhangi bir resmi eğitim almadım.
 
* Panoda 5-6 ay önce sigorta attı. Aladağ'da zaman zaman bu şekilde elektrik kesildiği için ona bağlı olduğunu düşündüm tamirci çağırmadım.
 
"VİCDANIM RAHAT"
 
Müdür Cumali Genç ifadesinde akşamları kızı ile birlikte 4 belleticinin de yurtta kaldığını anlatırken, "Asgari ücret üzerinden maaş almaktayım. Vicdanen yaşanan olayda kendimde herhangi bir kusurum yoktur. Olayla alakalı tüm önlemleri aldığımı düşünüyorum" dedi.

DHA