Yurtdışı eğitime 1,5 milyar dolar

UNESCO raporlarına göre 2020 yılında kendi ülkesi dışında okuyan öğrenci sayısı 8 milyona çıkacak. Türkiye'de ise eğitim amacıyla ortalama 100 bin öğrenci yurtdışına gidiyor.

Yurtdışı eğitime 1,5 milyar dolar
25 Ekim 2012 Perşembe 14:44 tarihinde eklendi, 1.006 kez okundu.

 

 Türkiye Uluslararası Eğitim Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Akar, sadece Türkiye'de değil bütün dünyada yurtdışı eğitim talebi olduğunu belirtti. Aker, ''İnternet çağının yaşanıyor olması, küreselleşme ve İngilizce'nin ortak dil olarak daha da yaygınlaşması ile Uzak Doğu ülkeleri ve Brezilya gibi ülkelerin dünya ekonomisine daha fazla entegre olmasıyla yurtdışı eğitime olan talepte büyük bir artış yaşanıyor'' diye konuştu.
 
Uluslararası eğitimin süreç içerisinde bir eğitim turizmine dönüştüğünü kaydeden Akar, yurtdışı eğitimin bir sektör haline geldiğini ifade etti. Akar, yurtdışı eğitime olan talebin hızla arttığına da dikkati çekerek, ''2009 yılında 3,5-4 milyon olan kendi ülkesi dışında okuyan öğrenci sayısı, UNESCO raporlarına göre 2020 yılında 8 milyona çıkacak. Yani 10 yıllık bir süreç içerisinde yüzde 100'lük bir büyüme göstermiş olacak'' ifadelerini kullandı.
 
TÜRKİYE’DEN YILDA YAKLAŞIK 100 BİN ÖĞRENCİ GİDİYOR
Akar, Türkiye'den kaç öğrencinin yurtdışına gittiğinin rakamının net olarak bilinmemekle birlikte, 2011 yılında Türkiye'den eğitim amacıyla ortalama 100 bin öğrencinin gittiğinin tahmin edildiğini kaydetti. Akar, bu rakamın içerisinde lisans ve yüksek lisans programları, değişim öğrencileri, stajyerler, dil kurslarına kayıt yaptıranlar, 'Work and Travel' programını kullananların bulunduğunu dile getirdi.
 
Bu 100 bin öğrencinin yaklaşık üçte birinin üniversite eğitimi amacıyla yurtdışına çıktığını bildiren Akar, öğrencilerin yaklaşık 10 bininin Amerika'ya, 2 bin 500'ünün İngiltere'ye, 2'şer bininin de Kanada ve Avustralya'ya gittiğini ifade etti. Yurtdışında öğrenim gören bir öğrencinin üniversiteye ödediği meblağın ortalama 10 bin dolar seviyesinde olduğunun kaydeden Akar, Türkiye'nin bu rakamlarla yurtdışına en çok öğrenci gönderen ilk 15 ülkeden biri olduğunu söyledi.
 
Akar, yurtdışında okuyan bir öğrencinin yıllık 20 bin dolar civarında harcama gerçekleştirdiğine dikkati çekerek ''Yurtdışında bir öğrenciye üniversiteye yıllık ortalama 10 bin dolar ödüyor, 10 bin dolar da öğrencinin yaşam masrafları tutuyor. 30 bin üniversite eğitimi amaçlı öğrenci olduğuna göre yıllık yaklaşık 600 milyon dolar Türkiye'den yurtdışında üniversite eğitimine gidiyor'' ifadelerini kullandı.
 
Kalan 70 bin öğrencinin de yıllık ortalama 10 bin doların üzerinde harcama yaptığını vurgulayan Akar, ''Türkiye, yurtdışı eğitime yıllık 1,5 milyar dolar harcıyor'' dedi.
 
EN ÇOK TALEP EDİLEN BÖLÜM İŞLETME
Akar, Türkiye'den yurtdışına üniversite eğitimi amacıyla giden öğrencilerin en çok işletme, iktisat, finans ve uluslararası ticaret bölümlerini tercih ettiklerini ifade etti.
 
Mühendisliğe de ciddi bir rağbet olduğuna kaydeden Akar, bilgisayar mühendisliğinin özellikle revaçta olduğunun altını çizdi. Akar, öğrencilerin son zamanlarda sağlık alanındaki personel açığını göz önünde bulundurarak tıp, eczacılık ve diş hekimliğine de büyük talep gösterdiğini vurguladı.
 
EN ÇOK ÖĞRENCİ GÖNDEREN ÇİN
Akar, dünyada en çok yurtdışına öğrenci gönderen ülkenin 510 bin ile Çin olduğunu, Amerika'ya ise son rakamlara göre yaklaşık 700 bin öğrencinin eğitim için gittiğini söyledi. Başka ülkelerden eğitim amacıyla İngiltere'de 350 bin, Fransa'da 250 bin, Almanya'da 245 bin, Çin'de 240 bin, Kanada'da 185 bin, Japonya'da 127 bin öğrencinin bulunduğunu belirten Akar, 2010 yılı rakamlarına göre Türkiye'de de yaklaşık 17 bin yabancı öğrenci olduğunu dile getirdi.
 
Akar, halen Türkiye'de 25 bin civarında yabancı öğrenci bulunduğunu, bu öğrencilerin yaklaşık 3 bininin Kuzey Kıbrıs'tan, 2 bin 500'ünün Azerbaycan'dan, 2 bininin Türkmenistan'dan geldiğini, Bulgaristan, İran, Moğalistan ve Yunanistan'ın da her yıl 1000 civarında öğrenciyi Türkiye'ye gönderdiğini ifade etti.
 
Mevcut 25 bin öğrencinin çok büyük bir kısmının okul ücreti ödemediğini kaydeden Akar, Türkiye'nin ülkesinde bulunan yabancı öğrencilerden yeterli geliri sağlayamadığını savundu.