Yurtdışından telefon getirenlere müjde

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yurt dışından getirilen cep telefonlarının sisteme kayıt edilmesinde de e-Devlet uygulamasından faydalanılabileceğini duyurdu.

30 Eylül 2013 Pazartesi 18:43 tarihinde eklendi.

Kurum, e-Devlet Kapısı şifrelerine sahip çıkılması tavsiyesinde bulunurken, şifrelerinin gizliliğinden kullanıcıların sorumlu olduğuna da dikkat çekti.

BTK'den yapılan açıklamada, e-Devlet Kapısı kamu hizmetlerinin elektronik ortamda, erişimi ve kullanımı kolay ortak bir platformda vatandaşlara, işletmelere ve kamu kurumlarına sunulması amacıyla Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkisinde hizmet vereceğini bildirdi.

Açıklamaya göre 'IMEI Kaydetme' hizmetiyle yurtdışından bireysel yolla getirilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların vergi dairelerine veya bankalara gerekli ödemeleri yapıldıktan sonra e-Devlet şifresine sahip kişiye ait cihazın Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'ne kayıt işlemi gerçekleştirilebilecek.

IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama hizmetiyle e-Devlet şifresine sahip kişinin cihaz kaydı yapıp yapamayacağı bilgisinin sorgulanması işlemi gerçekleştirilecek. Kişi iki yılda bir kere cihaz kaydettirme hakkına sahip olacak.

"ŞİFRELERİN KORUNMASI ÖNEMLİ"

Mobil Hat Sorgulama hizmetiyle e-Devlet şifresine sahip kişinin üzerine kayıtlı olan mobil hatları görebilmesi imkanı sağlanacak. e-Devlet Kapısı şifreleri, vatandaşlara TC Kimlik Numarası'yla eşleştirilerek verildiğinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun e-Devlet Kapısı üstünden verdiği hizmetlerden faydalanırken şifrelerin korunması önemli olacak.

Kamu kurumlarınca verilen diğer hizmetlerden de faydalanırken e-Devlet Kapısı şifrelerinin gizliliğinin sağlanması kullanıcının kendi sorumluluğunda olacak. e-Devlet Kapısı şifrelerinin gizliliğinin sağlanması birinci öncelikli olarak üçüncü şahıslarla paylaşmamaktan geçecek.

Şifrenin diğer şahıslarla paylaşılması, görünür yerlere kaydedilmesi, e-posta yoluyla şifre istemlerine cevap verilmesi gibi işlemler şifre gizliliğinin ihlal edildiği anlamına gelecek. Şifre güvenliği için e-Devlet Kapısı şifrelerinin doğum tarihi, ardı ardına sıralanan rakamlar gibi tahmini kolay şifreler yerine, büyük harf, küçük harf ve rakam içeren tahmin yöntemiyle bulunamayacak şifrelerden oluşturulması şiddetle tavsiye ediliyor.


CİHAN