Yurtlarda utanç anketi

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Dicle Üniversitesi öğrencilerine dağıttığı anketlerde kız öğrencilere “Daha önce kaç birliktelik yaşadınız?”, “Hiç canlı doğum yaptınız mı? gibi soruların sorulduğu kaydedildi.

Yurtlarda utanç anketi
04 Kasım 2011 Cuma 17:30 tarihinde eklendi.

 

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK), Konya Selçuk Üniversitesi’nde yaptırdığı anketlerin ardından Dicle Üniversitesi (DÜ) öğrencilerine de kaldıkları yurtlarda “Doldurmak zorundasınız” denilen imzasız anket dağıttığı iddia edildi. Ankette kız öğrencilerin özel yaşamına ilişkin sorular sorulması tepki çekti.
 
KYK’nin DÜ yurtlarında, KYK anteti bulunmadan yapıldığı iddia edilen ankette, “daha önce kaç birliktelik yaşadığı”, “Hiç canlı doğum yaptınız mı? (düşük, kürtaj ve ölü doğumlar hariç)” ve “1 Ocak 2005 tarihinden sonra şu an canlı olsun ya da olmasın canlı doğum yaptınız mı?” gibi soruların sorulduğu kaydedildi.
 
Soruları cinsiyetçi ve ayrımcı olarak niteleyerek reddeden öğrencilere ise yurt görevlileri tarafından 500 TL disiplin cezası kesildiği de iddia edildi.
 
Dicle Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi ve Sosyalist Gençlik Derneği (SGD) üyesi Rojda Varhan, bireyin nerelerde çalışmak istediği yönündeki eğilimlerini sorgulayan bir şekilde devam ettiğine işaret ederek, “Böylelikle anketi yapan odaklar, öğrencinin geçmişi ve geleceği hakkında genel bir perspektif sahibi oluyorlar” dedi.
 
Soruların kimler tarafından yapıldığının kendilerine söylenilmediğini belirten Varhan, öğrencilerin ısrarla isim istemeleri üzerine yurt görevlilerinin, Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) adres gösterdiğini belirtti.
 
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi olan K.G ise Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Yurdu’nda kaldığını belirterek üniversitenin açıldığı ilk hafta yurt görevlilerinin ellerinde anketlerle oda oda gezdiğini söyledi. Gündüz, anketi, AKP MYK üyesi ve Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. M.B'nin öğrencilere dönük geliştirdiği “taciz” uygulamasının bir uzantısı olarak nitelendirdi.
 
Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi yöneticileri ise konuyu genel merkezlerine taşıdıklarını belirterek kısa süre içerisinde durum ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu.
 
(Cumhuriyet)