"Yüzde 35 vergiyi Türk kulüpleri taşıyamaz"

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Halil Ünal, Bakanlar Kurulu’nda futbolculara ödenen vergi sisteminde değişiklik içeren kanun tasarısını değerlendirdi.

Yüzde 35 vergiyi Türk kulüpleri taşıyamaz
14 Haziran 2013 Cuma 21:15 tarihinde eklendi.

Halil Ünal, sporcular için ödenen stopaj vergisinin yüzde 15’ten yüzde 35’e çıkarılmasına tepki gösterdi. Hükümeti ve Bakanları bu konuda sağduyulu olmaya davet eden Ünal, "Bu ağır bir yük. Bunu Türk futbolunun bir anda taşıyabilmesi olanaksız." diye konuştu.

Hükümetin yeni vergilendirme sistemi kapsamında futbolcuların transfer ücretlerine ödenen vergileri de değiştirmesi, futbol camiasını karıştırdı. Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyon euroluk transfer ücretleri alan futbolcularla memurların aynı vergiyi ödemesinden rahatsız olduğunu belirterek, "Futbolcu vergisini yüzde 15'ten yüzde 35'e çıkaracağız." demişti.

Yeni vergilendirme sistemi hakkında konuşan Kulüpler Birliği Vakfı ve Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal, tüm liglerdeki takımları ilgilendiren bir tasarının Bakanlar Kurulu’ndan geçmekte olduğunu söyledi. "Maalesef kulüplerimizin yüzde 15 olan kulüplerin sporcular için ödediği stopaj vergisi yüzde 35’e çıkmak üzere. Umuyorum ki hükümetimiz, sayın bakanlarımız meseleye sağduyulu yaklaşırlar." diyen Başkan Ünal, bir anda bir kulübün oyuncu bedeline yüzde 20 artı getirmesi hiçbir kulübün ekonomisinde mümkün görünmediğine dikkat çekti.

Kulüplerin her yıl oyuncuyu alıp saymadığını belirten Ünal, "Futbolcuya 4 yıllık sözleşme yapmışsınız.4 yılın vergisi bir kulübe çok ciddi rakamlar oluşturur. Onun için pazartesi Kulüpler Birliği olarak İstanbul’da olacağız. Süper Lig’in başkanlarını topluyorum. Hep birlikte Türk futbolunda yabancı kontenjanından vergiye kadar her şeyi paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

Konuyu önümüzdeki salı günü yapılacak olan TFF Mali Genel Kurulu’nda da detaylı olarak ele alacaklarını ifade eden Ünal şöyle devam etti: "Onların Divan Kurulu Başkanlıklarını da ben yapıyorum. Türk Futbolu’nun başkanları ve üyeler bizi tercih ederlerse orada yine bu konuyu tartışmak istiyorum. Konuyu enine boyuna konuşacağız. Bu ağır bir yük. Bunu Türk futbolunun bir anda taşıyabilmesi olanaksız."


CİHAN