Zaman aşımına sadece saatler kaldı

2 Temmuz 1993'te 35 kişinin Madımak Oteli'nde yakılmasına ilişkin süren Sivas davasında zaman aşımı konusu yarın karara bağlanacak.

Zaman aşımına sadece saatler kaldı
12 Mart 2012 Pazartesi 17:09 tarihinde eklendi, 1.106 kez okundu.

 

CNN'in haberine göre, Hukuk çevreleri suçun tanımı gereği artık yapılabilecek bir şey kalmadığı iddiasında. Oysa mağdurların avukatları suçun "insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamına girmesi ile zamanaşımının" engellenebileceği görüşünde.
 
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13 Mart salı günü görülecek duruşmada, gözler mahkeme heyetine çevrildi. Olayın ardından yürütülen soruşturma kapsamında 128 kişi hakkında "laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçundan dava açılmıştı.
 
6 SANIK
 
İdam cezasına çarptırılan 33 sanıktan 12'sinin yurtdışına kaçtığı ve ülkelerce iade edilmemeleri; yakalanamadıkları için dosyaları ayrılan 6 kişinin yargılandığı dava için savcı Hakan Yüksel'in 21 Haziran 2011'de verdiği mütalaada "anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüse iştirak suçunun zaman aşımı 15 yıldır. Bu yüzden 6 sanık hakkındaki davanın düşmesini talep ediyoruz" denmişti.
 
İşte mağdur ailelerin avukatları bundan sonra devreye girerek, zaman aşımının engellenmesi için uğraşmaya başladılar. Pir Sultan Abdal Dernekleri'nin avukatı da olan Şenal Sarıhan özellikle Almanya'daki sanıkların iadesi ile zamanaşımı sürecinin durabileceğine dikkat çekti.
 
Ankara 11'inci ağrı ceza mahkemesi, savcılığın 15 yılın dolması nedeniyle davanın zamanaşımından düşmesi talebine 13 Mart salı günü yapılacak duruşmada cevap verecek. Mahkeme, Sivas'ta yaşananları "insanlık suçu" olarak nitelemezse dava düşecek, dosya tamamen kapanacak.