Zamanda yolculuk yapacaklar

Bilim insanları, 2008 yılında İsviçre'de devreye giren Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın zamanda yolculuğu mümkün kılabileceğini iddia ediyorlar.

Zamanda yolculuk yapacaklar
21 Mart 2011 Pazartesi 13:00 tarihinde eklendi, 1.035 kez okundu.

 

İsviçre'deki CERN'da 2008 yılında devreye giren Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın zamanda yolculuğun anahtarı olabileceği iddia ediliyor.
 
"Zamanda yolculuk" teorisine göre, dünyanın en büyük atom çarpıştırıcısının, çarpışma kendisini meydana getirmeden önce ortaya çıkabilecek olan Higgs taneciğini salıvermesi mümkün olabilir.
 
Zihinleri zorlayan bu teoriye göre, tanecik başka bir boyuttan gelecek.
 
Ancak bu sonuca ulaşabilmek için aşılması gereken kimi engeller var.
 
İlk olarak, bilim insanları bu parçacığın varolduğundan emin değiller, ayrıca çarpıştırıcının bunu üretip üretemeyeceği de başka bir bilinmeyen.
 
Fizikçiler, bu parçacığa ulaşabilmenin, geçmiş ve geleceğe yönelik mesaj gönderebilmenin yolunu açabileceğini söylüyorlar.
 
Vanderbilt Üniversitesi'nden fizikçi Tom Weiler, "Teorimizin gerçeğe dönüşmesi uzak bir ihtimal olsa da, fizik kurallarına aykırı değil" diyor.
 
Higgs parçacığının zamanda ileri ve geri gidebilmesine izin veren bu teori M Teorisi olarak anılıyor.
Teoriye göre biz 10 ya da 11 boyutlu evrenimizde, dört boyut içerisinde yaşıyoruz. Objelerin üç boyutu ve ve dördüncü boyut olarak da zaman.
 
Bildiğimiz tüm güçler ve parçacıklar bu dört boyutlu zarın içerisine sıkışmış durumdalar, ancak uzmanlar Higgs parçacığının diğer boyutlara geçiş yapabildiğini düşünüyorlar.
 
Tom Weiler "Zamanda yolculuk teorisine bu yaklaşımın çekici yanlarından biri, teorinin tüm büyük paradokslardan uzak durması" diyor ve sözlerini açıklıyor:
 
"Örneğin, zamanda yolculuk sadece bu parçacıklarla limitli olduğu için, bir insanın zamanda geriye gidip kendi ebeveynlerini daha kendisi doğmadan önce öldürmesi mümkün değildir."
 
"Ancak, eğer bilim insanları Higgs parçacıklarının üretimini kontrol edebilirlerse, geçmiş ve geleceğe mesaj gönderebilirler."

Milliyet