Zambiya tarih yazdı

Ekvator Ginesi ile Gabon’un ortaklaşa düzenlediği 2012 Afrika Uluslar Kupası’nda şampiyon Fildişi Sahilleri’ni seri penaltı atışlarında 8-7 mağlup eden Zambiya oldu.

Zambiya tarih yazdı
13 Şubat 2012 Pazartesi 08:46 tarihinde eklendi.

 

1993 yılında Zambiya Milli Takımı’nı taşıyan uçağın düştüğü ve 18 oyuncununun hayatını kaybettiği yer olan Libreville’de oynanan maç Zambiya için hem tarihi hem de manevi olarak büyük anlama ifade ediyordu.

Didier Drogba, Gervinho, Kolo Toure ve Yaya Toure gibi Avrupa’nın büyük kulüplerinde forma giyen oyunculardan kurulu Fildişi Sahilleri karşısında Zambiya daha önceki maçlarında olduğu gibi yine boyun eğmedi. Maçın kader anı 70’de Didier Drogba’nın kaçırdığı penaltı oldu. Turnuvada ikinci penaltısını kaçıran Drogba auta giden topun ardından yıkıldı.
 
Normal sürsei 0-0 biten karşılaşmanın uzatmalarında da gol sesi çıkmayınca kazananı seri penaltı atışları belirledi. 8. penaltıya kadar her iki taraf da hata yapmazken 8. atışı her iki takım da kaçırdı. Kupanın sahibi 9. penaltıda belli oldu. Fildişi’den Gervinho penaltıyı kaçırırken, Zambiyalı Sunzu penaltıda topu ağlara gönderdi ve ülkesine tarihlerindeki ilk Afrika Uluslar Kupası şampiyonluğunu müjdeledi. Afrika Uluslar Kupası’nda son ve tek şampiyonlukları 1992’de olan Fildişi Sahilleri’nde bütün oyuncular yıkıldı.
 
Eboue’nin yerine Gosso
Futbol hayatlarını Türkiye’de geçiren futbolculardan Galatasaraylı Emmanuel Eboue maçı yedek kulübesinden takip ederken oyuna dahil olmadı. Başarılı futbolcunun yerine sağ bekte Ordusporlu Jean-Jacques Gosso görev aldı ve maç sonrasında Gosso turnuvada Fair Play ödülüne layık görüldü. Fildişi’nden bir diğer tanıdık Didier Zokora ise 75. dakikada oyundan çıktı.