Zapatero geliyor

Türkiye ve İspanya'nın üçüncüsünü gerçekleştireceği hükümetler arası zirve, 6 Eylül'de Ankara'da yapılacak.

Zapatero geliyor
01 Eylül 2011 Perşembe 12:10 tarihinde eklendi.

 

Zirveye İspanya hükümeti adına, Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, Savunma Bakanı Carme Chacon, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Jose Blanco ile dış ticaretten sorumlu Devlet Sekreteri Alfredo Bonet katılacak. 
     
Zirveyle ilgili diplomatik kaynaklardan alınan bilgilerde, İspanyol hükümetinin öncelikli gündemi "Türkiye'deki altyapı projelerine İspanyol firmalarının da katılımını sağlayabilmek ve Ortadoğu sorunuyla ilgili fikir alışverişinde bulunmak" olarak belirtildi. İspanya'da 20 Kasım'da erken genel seçimler olmasına rağmen Başbakan Zapatero'nun ısrarıyla şimdi gerçekleşen Türkiye-İspanya zirvesinde ayrıca, "ikili ilişkiler, Kıbrıs, İran, Suriye, Libya, Medeniyetler İttifakı, Türkiye'nin AB'ye giriş sürecindeki son durum" da ele alınacak. Zapatero'nun siyaseti bırakacak olmasından dolayı, Türkiye ile yapılacak zirve onun Başbakan olarak katılacağı son ikili zirve olacak. 
     
Bu arada ekonomik krizde olan İspanya için Türkiye pazarı giderek büyük önem taşırken, 3. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası zirvede Türkiye'nin altyapı projeleri de gündemde önemli bir yer tutacak. İspanyolların, İstanbul boğazındaki 3. köprü, Marmara Ray projesi, hızlı tren gibi projelerle ilgilendikleri ayrıca, iki ülke arasındaki hava ve deniz ulaşımında işbirliğini artırmaktan yana oldukları hatta Türkiye'ye askeri gemi satmak istedikleri öğrenildi. Toplantılar sırasında iki ülke arasındaki mevcut uçuş frekansının güncellenerek, uçuş sayısında artış yapılmasının da konuşulacağı kaydedildi.