Zayıflama ilaçlarına dikkat!

Dikkat edin, bitkiler kesinlikle masum değil!

Zayıflama ilaçlarına dikkat!
15 Mayıs 2011 Pazar 12:36 tarihinde eklendi, 1.222 kez okundu.

 

İnternette “tamamen doğal” aldatmacası altında gelişigüzel ve denetimsiz satılan bitkisel kökenli zayıflama haplarına son olarak “altınçilek zayıflama hapı” eklendi. Bartın’da Fatma Sinaplı adlı kadın, internet üzerinden verdiği “altınçilek zayıflama hapı” nedeniyle önceki gün yaşamını yitirdi. Bilim adamları ve uzmanlar, tekrar tekrar uyarıyor: “Bu tür safsatalara inanmayın, kanmayın, almayın!..” 
 
YETKİLİLERE UYARI 
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, ilaç formuna getirilen her türlü bitkisel ürünün, doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan internet sitelerinden alınarak tüketilmesinin, insan sağlığı açısından büyük tehditleri de beraberinde getirdiğinin unutulmaması gerektiğini bildirdi. Kızılay, altınçilek hapı yüzünden hayatını kaybeden Fatma Sinaplı nedeniyle yaptığı açıklamada, Türk Eczacıları Birliği olarak “altınçilek” isimli bitkisel kaynaklı ürünün sağlık üzerindeki ciddi tehlikeleri konusunda vatandaşları uyardıklarını hatırlattı. 
 
Kızılay, yetkililerin bu konuda harekete geçmeyip gerekli önlemleri acilen almadıkları takdirde, bu ölümün ne ilk ne de son olacağını ifade etti. Kızılay, açıklamasında şunları söyledi: “Türk Eczacıları Birliği olarak, bu tür bitkisel kaynaklı olup da farmasötik forma getirilmiş ilaç formundaki ürünlerin, yani ilaç ve ilaç etkisi gösteren ürünlerin tamamının sadece Sağlık Bakanlığı onayı ile eczanelerden halka ulaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Ancak bu tür ürünler maalesef hâlâ Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan ruhsatlanmakta, büyük bir denetimsizlik nedeniy le internetten veya başka yerlerden gelişigüzel satılmaktadır.’’ 
 
‘ANALİZ ETTİRİYORUZ’ 
Kızılay, söz konusu meyve ile ilgili yeterli düzeyde bilimsel bir çalışma yapılmadığına işaret etti. Ürünün içeriğinde ne olduğuna ilişkin detaylı analizlerin de yapılmadığına dikkati çeken Kızılay, bu duruma bir açıklık getirebilme ümidiyle Birlik Merkez Heyeti’nin aldığı bir kararla Sağlık Bakanlığı ile birlikte hareket ederek, altınçilek hapından numune ler aldıklarını bildirdi. Kızılay, “Bu numuneleri analiz ettirdikten sonra, ‘içeriğinde ilaç var mıdır yok mudur?’ yani ‘gösterildiği gibi masum mudur değil midir?’ hepsi ortaya çıkacak ve bu soruların cevaplarını kamuoyuyla paylaşacağız’ ’ açıklamasında bulundu. 

Habertürk