Zehirli tavuklar Türkiye'de mi?

Almanya'yı sarsan sağlık skandalı için açıklama geldi

Zehirli tavuklar Türkiyede mi?
11 Ocak 2011 Salı 11:25 tarihinde eklendi.

 

Almanya'da bir çiftlikteki hayvan yemlerinde ve 3 tavuk çiftliğindeki tavuklarda zararlı dioksin tespit edilmesiyle skandal büyümeye devam ederken, Türkiye'deki üreticiler, Almanya'dan tavuk yemi ve yumurta ithalatının bulunmadığını, vatandaşların bu konuda rahat olması gerektiğini bildirdi.
 
Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Ali Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da bir çiftlikteki hayvan yemlerinde ve 3 tavuk çiftliğindeki tavuklarda yüksek miktarda zararlı dioksin tespit edildiğini anımsattı.
 
Ard arda gelen yeni çiftliklerde tavuklarda ve yemlerde dioksin tespit edildiğiyle ilgili haberler nedeniyle Almanya'da her 5 kişiden birinin yumurta yemekten vazgeçtiği yönünde bilgiler aldıklarını dile getiren Aydoğan, 'Aldığımız bilgilere göre, kimyasal bir zehir olan dioksin, oradaki kimyasal yolla elde edilen yemlerde ve bu yemlerden kullanan tavuklarda tespit edilmiş' dedi.
 
-ALMANYA'DAN TAVUK YEMİ VE YUMURTA İTHALATI YOK-
 
Aydoğan, Almanya'daki dioksin skandalı nedeniyle bazı ülkelerin bu ülkeden yumurta ithalatını kısıtladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
'Bu konuda Türkiye olarak içimiz çok rahat. Çünkü, Türkiye Almanya'da hayvan yemi, tavuk veya yumurta ithalatı yapmamaktadır. Dolayısıyla tüketiciler aldıkları yumurta ve piliçleri gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Ayrıca Türkiye'de üretilen yemler kimyasal katkılı değildir. Bazı ayçiçek küspesi, kanola küspesi ve mısır gibi yem hammaddeleri ithal ediliyor ancak bunlar da gümrükte gerekli laboratuvar testlerinden geçiriliyor. Bu madde de bulaşıcı bir hastalık değil. Dolayısıyla bizim bu konuda bir kaygımız yok.'
 
Türkiye'de yılda yaklaşık 15 milyar adet yumurta üretildiğini dile getiren Aydoğan, bu yumurtaların da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından bazı testlere tabi tutularak sürekli denetlendiğini bildirdi.
 
-ALMANYA'DAKİ SKANDAL NEDENİYLE İTHALATÇILAR TÜRKİYE'YE YÖNELEBİLİR-
 
Aydoğan, Türkiye'de organik yemler üretildiğini, işletmelerin alt yapıları uygun olmadığı için kimyasal üretim de yapamayacağını belirterek, şöyle devam etti:
 
'Biz de yemlerde kimyasal katkı maddesi hemen hemen hiç kullanılmıyor. Almanya'da böyle bir skandalın patlak vermesi, bizim üretimimizin de organik olması bizim açımızdan olumlu sonuçlar doğurabilir. Avrupa'da artık ülke sınırları kalmadığı için bu dioksin içerikli yumurtaların diğer ülkelerde de olabileceğini düşünen ithalatçılar, sektörde dünyada önemli bir konumda olan Türkiye'den yumurta ithal etmek isteyebilirler. Yani AB'den yumurta ve et konusunda kaçış olabilir, bunun da bir kısmı Türkiye'ye yönelebilir. Bu da üreticinin lehine olabilir.'
 
Aydoğan, Türkiye'nin yumurta konusunda gelecek talepleri karşılamaya müsait olduğunu sözlerine ekledi.