Zeka küpü Nataşa

Sosyal zekası insanlardan neredeyse farksız olan şempanze Nataşa bilim dünyasını şaşırttı. Nataşa insanlar ve hayvanlar arasında bilinen farklılıkları ters yüz ediyor

Zeka küpü Nataşa
26 Mart 2012 Pazartesi 08:39 tarihinde eklendi, 1.692 kez okundu.

 

Uganda’daki bir vahşi doğa parkında yaşayan Nataşa isimli 22 yaşındaki şempanze, insandan farksız sosyal becerileriyle herkesi kendine hayran bırakıyor.
 
“Dahi” olarak nitelendirilen Nataşa, yalnızca insanlara mahsus olduğu kabul edilen empati kurma, anlayış gösterme ve işbirliğiyle problem çözme yetilerine sahip. Nataşa’nın özel bir hayvan olduğu, 1998 yılında getirildiği Uganda’da el ve ayaklarını denizde yıkarken bakıcısı tarafından farkedilmesiyle ortaya çıktı. Kendisine yaklaşan ziyaretçileri gördüğünde parendeler atan ve şımaran Nataşa, zamanla onları karşılama yolu geliştirdi. Ziyaretçilerini işaret ederek yanına çağıran Nataşa daha sonra onları su atıyordu.  Nataşa’nın olağanüstü özellikleri uzmanlar tarafından mercek altına alındı ve bilimsel olarak kabul gördü.
 
Yeni şeyler öğrenebiliyor
Almanya’nın Max Planck Enstitüsü’nün hayvanlar üzerinde yaptığı bir araştırmada, bakıcılardan parktaki 100 hayvan içerisinden üç ayrı alanda en zeki bulduklarını bildirmeleri istendi. Nataşa, hem fiziksel hem sosyal hem de psikolojik olmak üzere tüm alanlarda birinci seçildi. Zira, davranışları test edilen Nataşa diğer şempanzelerden çok daha iyi iletişim kurabiliyor, çevresindeki insanlardan yeni şeyler öğrenebiliyor, olayları manipüle edebiliyor.
 
Beslenme saatinde el çırparak bakıcılarının dikkatini çeken Nataşa, bu yolla sempati toplayarak daha fazla yemek verilebileceğini umuyor. Nataşa’nın sıradışı özellikleri, şempanzelerin insan zekasına ne kadar yaklaşabildiklerini gösteren en önemli dayanak olarak görülüyor.
 
ABD’nin Iowa Üniversitesi’nden biyoloji antropologu Jill Pruetz, Nataşa sayesinde insanların, şempanzelerin zeka kapasitesine ve vahşi yaşama bakışının kökten değişebileceğini açıkladı. Bilim dünyasına yön veren “Kraliyet Cemiyeti” isimli topluluğun ocak ayındaki panelinde tanıtılan Nataşa’ya ilişkin özel bir rapor gelecek ay yayımlanacak.   Japonya’nın Kyoto şehrinde bir araştırma merkezinde kalan Ayumu adlı şempanze de insanların zorlandığı matematik işlemlerini yapabiliyor.

Milliyet